Merkelová dorazí do Bílého domu v polovině března

Americký prezident Donald Trump se 14. března ve Washingtonu setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, bude to jejich první schůzka od Trumpovy lednové inaugurace. Vztahy mezi USA a Německem jsou od Trumpova nástupu do prezidentského křesla vyhrocené, oba politici se několikrát vzájemně kritizovali.

Trump s Merkelovou dosud jednali jen telefonicky. V lednu po společném telefonátu vydali prohlášení, ve kterém zdůraznili význam Severoatlantické aliance a rovněž se zavázali ke společnému boji proti terorismu.

Jen několik dní poté ale Berlín kritizoval Trumpovo prezidentské nařízení, které zablokovalo vstup do země obyvatelům sedmi převážně muslimských států. Platnost dekretu mezitím pozastavily americké soudy, Trump ale připravuje nové nařízení.

Merkelová, která s předchozím americkým prezidentem Barackem Obamou udržovala vřelé vztahy, rovněž opakovaně hovořila o významu svobodného tisku. Učinila tak poté, co Trump novináře obvinil, že o něm šíří falešné zprávy a konspirační teorie.

Naopak Trumpův hlavní obchodní poradce Peter Navarro zase na adresu Berlína prohlásil, že využívá slabé euro na úkor Spojených států, čímž v podstatě obvinil Německo z manipulace s měnovým kurzem. Merkelová v reakci na to prohlásila, že jako kancléřka nemá žádný vliv na měnovou politiku nezávislé Evropské centrální banky.

Trump už od nástupu do úřadu jednal ať už telefonicky nebo osobně s několika světovými lídry. Vůbec prvním státníkem, s nímž se prezident v nové funkci setkal osobně, byla britská premiérka Theresa Mayová. Trump poté řekl, že stoprocentně stojí za Severoatlantickou aliancí.

Trump při rozhovoru s agenturou Reuters
Zdroj: Reuters

Osobní setkání proběhlo i s japonským premiérem Šinzó Abem, kanadským premiérem Justinem Trudeauem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Telefonicky pak Trump jednal i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem či ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem.

Spojil se i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Francoisem Hollandem nebo čínským protějškem Si Ťin-pchingem, jehož ujistil, že bude respektovat politiku jedné Číny.

Koncem dubna má do Bílého domu dorazit také český prezident Miloš Zeman. Trump ho pozval při zhruba čtvrthodinovém telefonátu loni v prosinci, kdy mimo jiné ocenil Zemanovu podporu v kampani.