V centru Bruselu zastavili auto, které řídil údajný radikál. Vezl plynové lahve

Belgická policie na čtyři hodiny uzavřela rozsáhlou oblast v centru Bruselu poté, co strážníci při dopravní kontrole objevili v jednom voze plynové lahve. Řidič vozu je podle belgické stanice RTBF „radikalizovaný“. Loni dostal pětiletou podmínku za zločin související s terorismem. Žádné výbušné zařízení se ale v jeho voze nenašlo.

Policisté řidiče zastavili na bulváru Waterloo po zběsilé honičce kvůli dopravním přestupkům. Muž několikrát ignoroval červenou. Když odmítl otevřít kufr automobilu, dostali se do něj policisté násilím a objevili v něm dvě plynové lahve. Na místo proto povolali pyrotechniky.

Kvůli incidentu byla mimo jiné uzavřena stanice metra Gare du Midi u bruselského vlakového nádraží, uvedla agentura Reuters. Podle listu La Libre byla uzavřena i stanice metra Porte de Hal. Došlo také k evakuaci několika budov.

Uzávěra okolí místa skončilo po čtyřech hodinách, výbušniny se v automobilu nenašly. Jedna z nalezených plynových láhví byla plná, druhá prázdná.

Řidičem vozu byla „radikalizovaná osoba“, která byla úřadům známa, uvedla stanice RTBF s odvoláním na starostu čtvrti Saint-Gilles Charlese Picquého.

Policisté muže na místě zadrželi. Podle belgických médií v loňském roce dostal u soudu podmíněný trest pěti let odnětí svobody za zločin související s terorismem. 

Patřil údajně do okruhu radikála Khalida Zerkaniho, který verboval radikály pro boj v řadách organizace Islámský stát (IS). Prostřednictvím Zerkaniho se k islamistům do Sýrie dostal mimo jiné pravděpodobný strůjce pařížských atentátů z listopadu 2015 Abdelhamid Abaaoud či jeho spolupracovník Chakib Akrouh.

Policisté nyní podezřelého vyslýchají. „Bereme ten případ velmi vážně,“ konstatovala mluvčí belgické prokuratury Ine Van Wymerschová. Varovala ale před spekulacemi o chystaném teroristickém útoku. Není podle ní zatím vůbec jasné, proč měl muž plynové lahve v autě.

Belgická metropole je od loňského březnového teroristického útoku v pohotovosti. Radikální islamisté tehdy zaútočili na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek. Při atentátech zahynulo 32 lidí.