Lavina u Mont Blancu strhla desítky lyžařů, čtyři jsou po smrti

Nejméně čtyři mrtvé a sedm zraněných si vyžádal pád laviny v oblasti Mont Blancu na severozápadě Itálie. Lavina strhla skupinu asi dvaceti lidí. Mezi oběťmi jsou dva Belgičané, Němec a Ital.

Neštěstí se stalo v údolí Val Veny u lyžařského střediska Courmayeur. Jeden ze zraněných je v kritickém stavu. Další čtyři, dva Belgičané a dva Italové, jsou v nemocnici na pozorování.

Lavina strhla lyžaře, kteří se vydali na jízdu ve volném terénu, což je oproti cestám ve vyznačených drahách vždy rizikovější záležitost, právě kvůli hrozbě lavin.

Podle webu listu Corriere della Serra vyhlásili poplach další turisté, kteří se vyskytovali nedaleko místa incidentu a kteří se jako první pustili do prohrabávání sněhu ve snaze najít zavalené lyžaře.

„Jako na bojišti“

Místní horská služba nasadila do záchranné operace dva vrtulníky. „Vypadalo to jako na bojišti. Lidi křičeli ve všech možných jazycích. Byla to náročná operace,“ sdělil jeden ze zasahujících policejních záchranářů Daniel Ollier.

Lyžaře ve volném terénu kritizoval náčelník tamější horské služby Delfino Viglione, podle kterého bylo vydáno turistům varování před hrozícími lavinami. „Dnes bylo zapotřebí větší opatrnosti,“ podotkl.