V Německu zatkli Syřana podezřelého z podílu na masakru zajatců

Německá policie ve středu zatkla muže podezřelého z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v Sýrii. Podle magazínu Spiegel se pětatřicetiletý Syřan v roce 2013 podílel na masakru 36 lidí poblíž města Tabka, které leží asi 50 kilometrů západně od Rakky.

Abdalfattáha H. A., který v Německu pobýval jako žadatel o azyl, zatkla policie ve středu večer v Düsseldorfu na západě země. Čelí obvinění, že se jako příslušník někdejšího radikálního hnutí An-Nusra (dnes Fronta dobytí Sýrie) spolu s dalšími džihádisty účastnil masakru 36 zajatců.

Ve čtvrtek ráno německá policie v Hesensku zatkla i dalšího člena stejné jednotky An-Nusry. Šestadvacetiletý Abdarrahmán A. A. však zatím z válečných zločinů obviněný není.

Podle generálního prokurátora zatkla německá policie už v prosinci Syřana, který byl zřejmě komplicem nyní zatčeného Abdalfattáha H. A. a i on měl patřit k hnutí An-Nusra.

Islamisté z hnutí An-Nusra si po dobytí města Tabka na jaře 2013 počínali podle serveru Spiegel Online mimořádně brutálně a povraždili mimo jiné řadu vojáků syrské armády, která do té doby měla město pod kontrolou.

Německé řady se stále častěji zaobírají zločiny spáchanými v Sýrii a Iráku, Spolkový kriminální úřad nyní registruje kolem 3900 těchto oznámení. Ve třech desítkách případů už probíhá vyšetřování. Sedm Syřanů, kteří byli v syrských věznicích vystaveni mučení, nedávno podalo trestní oznámení na šest šéfů tajných služeb režimu prezidenta Bašára Asada.

Válečných zločinů a zločinů proti lidskosti se v posledních letech podle OSN dopustily všechny hlavní strany syrského konfliktu, včetně vládních jednotek prezidenta Bašára Asada, které opakovaně použily chemické zbraně. Stíhání Asada a dalších odpovědných osob zatím brání Rusko, které nechce, aby se případy zabýval Mezinárodní trestní soud.