Den prokletých vojáků. Poláci uctili památku protikomunistických odbojářů

Poláci si připomněli prokleté vojáky (zdroj: ČT24)

Polsko si 1. března připomnělo Den prokletých vojáků, příslušníků protikomunistického odboje. V prvních poválečných letech prováděly ozbrojené skupiny sabotážní akce. Útočily hlavně na úřady ministerstva veřejné bezpečnosti. Čtvrt milionu lidí za to skončilo ve vězení - a tisíce z nich na popravištích. Přes dvacet tisíc lidí zemřelo ve vězení, stejný počet během bojových akcí hnutí odporu.

Do roku 1989 byli prokletí vojáci vykreslováni polskou totalitní propagandou jako bandité, nepřátelé lidu a vrazi. V dnešní době už mají v kalendáři svůj sváteční den a děti se o jejich činech učí. Polsko mluví s úctou a nahlas o hrdinech poválečného protikomunistického odboje.

„Jsou to ti, kteří věděli, jak se mají v nejtěžších chvílích zachovat, a kteří nás učí poznat, co je to vlastenectví,“ poznamenala premiérka Beata Szydlová.

Lidé byli zavražděni, pohřbeni na smetištích a u hřbitovních zdí. Byli prokleti a měli být zapomenuti.
Jaroslaw Szarek
ředitel Institutu národní paměti

Do ilegálního odboje se tehdy zapojilo 200 tisíc lidí, partyzánského způsobu boje se účastnilo dvacet tisíc ozbrojených členů nelegálních skupin. „Do roku 1947, kdy komunisté zfalšovali první volby do parlamentu, můžeme mluvit o masovém podzemním protikomunistickém odporu,“ dodal historik Tomasz Labuszewski.

Vydáno pod