Expremiér Major: Jednání o brexitu potřebují víc půvabu a méně planých řečí

Britský expremiér John Major kritizuje ostrovní vládu za vyjednávání o vystoupení z Evropské unie. Kabinet podle něj potřebuje přistupovat k jednání s „větším půvabem“ a bez planých řečí, pokud chce dosáhnout dobré dohody. Veřejnosti se podle něj také dostává nerealistických očekávání. Bývalý konzervativní předseda vlády to řekl v projevu ve think thanku Chatham House.

„Nechci tvrdit, že Evropská unie je perfektní, to zjevně není. Ani nepopírám, že po rozhodnutí o brexitu je ekonomika klidnější, než se očekávalo. Ale dosud jsme EU neopustili. A dívám se s rostoucím znepokojením, jak je v Britech vzbuzováno očekávání budoucnosti, která se zdá být nereálná a příliš optimistická,“ uvedl Major.

„Překážky jsou odsunuty stranou jako bezvýznamné, zatímco příležitosti jsou nafouknuté tak, že to odporuje rozumnému očekávání,“ domnívá se expremiér. Vyzval proto vládu Mayové, aby byla „realistická ohledně časového rámce a složitosti obrovského podniku, který leží před námi“.

Major vyzval britskou vládu k umírněnosti při vyjednávání brexitu. „Je mnohem jednodušší se dohodnout s přítelem, než s nějakým hašteřivým sousedem,“ řekl šéf kabinetu z let 1990 až 1999. Domnívá se také, že vyjednávání brexitu potrvá více než dva roky, které se nyní považují za nejdelší dobu pro uzavření dohody mezi Londýnem a EU. V Londýně i v Bruselu se zatím hovoří o 18 až 24 měsících.

Varoval, že Británie bude po brexitu například příliš závislá na USA, jejichž prezident Donald Trump je podle Majora pro britský volný trh a pojetí společnosti méně předvídatelný než všichni jeho předchůdci.

Premiérka Theresa Mayová, která chce zahájit formální proces odchodu z EU do konce března, minulý měsíc řekla, že Británie opustí unijní jednotný trh a bude usilovat o dobrou dohodu o volném obchodu mezi Británií a EU po brexitu.

Britská obchodní komora vyzvala vládu, aby pro brexit vypracovala jasný časový plán. Obává se totiž, že odchod Británie z EU se zpozdí, pokud ani po dvou letech vyjednávání nebude uzavřena obchodní dohoda. Komora také požaduje, aby britské podniky mohly najímat pracovníky ze zemí EU i po odchodu země ze společenství.

Blair vyzval ke vzpouře proti brexitu

K brexitu se nedávno vyjádřil také další britský expremiér, labourista Tony Blair. Ten Brity vyzval, aby povstali proti odchodu své země z Evropské unie. Podmínky brexitu podle něj ohrožují budoucnost Británie. 

„Lidé hlasovali, aniž znali skutečné podmínky brexitu. Tyto podmínky se nyní upřesnily a lidé mají právo změnit názor. Naším úkolem je přesvědčit je, aby to udělali,“ řekl mimo jiné Blair.