Odvolací soud snížil Le Penovi pokutu za výroky o Romech

Francouzský odvolací soud snížil Jeanu-Marie Le Penovi pokutu za jeho hanlivé výroky o Romech o 3000 eur. Podle dubnového verdiktu měl zakladatel krajně pravicové strany Národní fronta (FN) zaplatit 8000 eur (216 tisíc korun). Odvolací soud mu pokutu snížil na v přepočtu 135 tisíc korun. Jeho dcera Marine Le Penová, která usiluje o prezidentské křeslo, se od svého otce snaží distancovat.

Le Pen na politickém shromáždění v Nice v roce 2013 varoval obyvatele, že v roce 2014 se nejméně o 50 tisíc zvýší současný počet Romů, jejichž přítomnost ve městě podle něj provází „svrbění a pach“.

Podle loňského verdiktu se tak dopustil trestného činu podněcování k rasové nenávisti a etnické diskriminace. Nyní osmaosmdesátiletý kontroverzní politik byl již dříve odsouzen za jiný výrok, podle něhož Romové „kradou tak přirozeně, jako ptáci létají“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Le Pen bojuje s francouzskou justicí kvůli svým nejrůznějším kontroverzním prohlášením desítky let. Za nejznámější se považuje jeho opakované tvrzení, že nacistické plynové komory jsou jen detailem v dějinách druhé světové války. Podle svých kritiků tím zpochybňuje zločiny proti lidskosti.

Národní fronta, kterou vede Le Penova dcera Marine, svého zakladatele kvůli kontroverzním výrokům předloni vyloučila ze svých řad. Le Penová otce v čele strany nahradila už v roce 2011. Nyní je europoslankyní a letos se uchází o křeslo francouzského prezidenta. Ambice Le Penové ale ohrožují otcovy radikální názory, proto se od něj snaží distancovat.