V Německu loni zaznamenali přes tři a půl tisíce útoků na migranty či azylové domy

Německo loni zažilo stovky útoků na migranty (zdroj: ČT24)

Německé úřady během loňského roku registrovaly průměrně skoro deset útoků na migranty za každý den. Celkem při nich bylo podle německého ministerstva vnitra zraněno 560 lidí, z toho 43 dětí. Souhrnnou statistiku vedlo spolkové ministerstvo vůbec poprvé. Do té doby vycházelo z dílčích informací jednotlivých azylových center.

Z celkových 3533 útoků na migranty téměř tisícovka mířila na azylové domy. V řadě případů se jednalo o požáry ubytoven v různých částech Německa. Zbylé útoky pak mířily přímo proti jednotlivým cizincům, kteří v Německu usilovali o trvalý pobyt.

„Lidé, kteří uprchli ze své domovské země a hledají ochranu v Německu, mají právo očekávat bezpečné útočiště,“ uvedlo podle webu BBC ministerstvo v prohlášení reagujícím na statistiky.

Podle zpravodaje ČT Václava Černohorského bylo v roce 2016 méně útoků na ubytovny pro běžence ve srovnání s rokem 2015. Ubylo také žhářských útoků, ale přibylo fyzických napadení.

Václav Černohorský k útokům na běžence v Německu (zdroj: ČT24)

Podle organizací, které obětem násilí pomáhají, je zvlášť znepokojivý počet napadení dětí.„Napadat děti je úplně jiný rozměr než dospělé. Tolik případů jako teď jsme dosud neměli,“ uvedl Sven Peter za organizaci na pomoc obětem násilí Ezra.

Vláda v Berlíně tvrdí, že se při řešení pravicově extremisticky motivovaného násilí snaží o lepší spolupráci s jednotlivými spolkovými zeměmi a o systémové změny.

Útoky proti běžencům a ubytovnám je obecně složité objasnit. Často chybí svědci nebo důkazy. V některých případech jde ale o hlubší problémy. Tři policisté ze Saska aktuálně čelí podezření, že předávali informace z vyšetřování organizaci Freital. Ta na rozdíl od většiny jiných případů útočila na běžence organizovaně a úřady ji považují za teroristickou skupinu.

Přístup k migrantům rozděluje německou veřejnost i politiky od předloňského dramatického nárůstu počtu žadatelů o azyl, kterých v roce 2015 přišel do země téměř milion.

Loni především v souvislosti s dohodou mezi EU a Tureckem o vracení migrantů tento počet poklesl na 280 tisíc. Podle Václava Černohorského za oba roky odešlo pouze 120 tisíc lidí, tedy zhruba desetina.