Armáda v Mosulu dál postupuje. Získala důležitý most na jihu města

Irácká armáda vybojovala klíčový most přes řeku Tigris v Mosulu. Po opravě bude využit k dopravě posil k jednotkám bojujícím o západní Mosul. Informovala o tom dnes armáda. Boje o Mosul trvají od října, v lednu armáda dobyla východní část města a nyní bojuje o západní. Proti ní stojí radikálové z Islámského státu (IS).

Tigris dělí Mosul od severu k jihu na zhruba poloviny. Ofenziva proti IS v druhém největším městě Iráku se dlouho připravovala a letecká koalice, která pomáhá irácké armádě, poničila všechny mosulské mosty, aby IS ztížila přesuny mezi západní a východní částí.

Do čtvrtí na západě nyní armáda a policie postupují z jihu a minulý týden se jim podařilo obsadit letiště a vojenskou základnu.

Podle pondělní zprávy má vojsko pod kontrolou západní část nejjižnějšího mostu přes řeku. Po opravě by právě tudy mělo vojsko dostávat posily a materiál z už osvobozeného území na východě.

Bitva o Mosul v klíčové fázi (zdroj: ČT24)

Podle generála Samíra Ahmada bojovníci IS proti armádě nasadili odstřelovače, protitankové střely a sebevražedné atentátníky. Boje v západním Mosulu jsou podle něj těžké a armáda utrpěla ztráty. Irák od začátku ofenzivy počty mrtvých a raněných nezveřejňuje.

Podle předchozích zpráv brání západní Mosul asi 2000 bojovníků IS, Irák do bojů poslal desítky tisíc policistů, vojáků a milicionářů.

Irácká policie už dříve varovala, že boje o západní Mosul budou velmi těžké, zejména kvůli úzkým uličkám v tamních čtvrtích a kvůli obavám o civilní ztráty, oblast je totiž hustě obydlená. Podle zpravodaje BBC je tam rovněž několik čtvrtí, jejichž obyvatelé podporují IS.

Armáda postupuje Mosulem
Zdroj: Reuters

OSN se obává, že boje mohou ohrozit až 750 tisíc civilistů. Před zahájením ofenzivy vláda shazovala na západní část města informační letáky o blížícím se začátku bojů.

Od začátku nové ofenzivy proti islamistům na západním břehu řeky Tigris minulý týden uteklo přes frontové linie kolem tisícovky civilistů, informovala agentura Reuters.

Většina z odhadovaných 750 tisíc civilistů ale zůstává uvězněna v západní části města a referuje o zhoršujících se humanitárních a bezpečnostních podmínkách.

Někteří z těch, kteří se snaží uprchnout, říkají, že pocházejí z vesnic v okolí Mosulu. Před více než čtyřmi měsíci prý byli násilně nahnáni do města, aby sloužili jako lidské štíty.

Vydáno pod