Malajsijská policie hledala na letišti stopy nervové látky, nenašla je

Letiště v malajské metropoli Kuala Lumpur je podle tamních úřadů zcela bezpečné. Nezůstaly na něm žádné stopy smrtelně nebezpečné nervové látky VX. Tou podle vyšetřovatelů pachatelé na letišti zavraždili Kim Čong-nama, jenž byl bratrem severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Malajsijské úřady nařídily prohlídku části terminálu v sobotu poté, co v pátek místní policie oznámila, že na těle Kim Čong-nama se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. To v neděli potvrdil i malajsijský ministr zdravotnictví, podle něhož to vyplynulo z pitvy.

Z pitvy konkrétně vyplývá, že Kima paralyzoval silný neurotoxin a zemřel dvacet minut poté, co byl otráven. „Dávka byla velmi velká a působila rychle a v celém těle. Takže zasáhla srdce, plíce a vůbec všechno,“ přiblížil ministr.

Kontrolu na části terminálu 2 prováděla řada specializovaných týmů – chemický, biologický, radiologický i jaderný. „Policie prohledala tři zóny: místo útoku, toalety, kde si podezřelé z útoku myly ruce, a cestu k zdravotnickému centru letiště,“ uvedla policejní mluvčí. Nakonec ujistila, že oblast terminálu 2 „není kontaminována žádnou nebezpečnou látkou“.

Místo útoku dvou žen na Kim Čong-nama, jemuž byla nebezpečná látka nastříkána do obličeje, bylo až do soboty volně přístupné veřejnosti. Podle agentury AP jím denně procházejí desítky tisíc lidí. Malajsijský ministr zdravotnictví však ujistil, že nebyl hlášen žádný případ intoxikace kromě zesnulého politikova bratra.

VX je extrémně smrtící látka bez barvy a zápachu, která podle OSN patří mezi zbraně hromadného ničení. Nebezpečná je pro dýchací orgány a v práškové podobě poškozuje kůži. Způsobuje křeče a smrt udušením. Ve srovnání s nervovým plynem sarinem, který se odpaří, může trvat dny i týdny, než VX vyprchá.

Kim Čong-nam byl bratrem současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Před smrtí žil dlouhodobě v Macau. Jeho smrt vyvolala diplomatické spory. Kima otrávily dvě ženy, které vypověděly, že si myslely, že jde o žert. Vyšetřovatelé uvedli, že jed jim poskytli čtyři Severokorejci, kteří ale Malajsii v den vraždy opustili. Pchjongjang reagoval prohlášením, že malajsijské vyšetřování je plné pochybností.