Známý maraton v Tel Avivu přivítal rekordních 40 tisíc běžců

Tel Aviv znovu hostil stále oblíbenější maraton (zdroj: ČT24)

Rekordních 40 tisíc lidí se zúčastnilo maratonu v izraelském Tel Avivu. Jedna z největších běžeckých akcí světa s celkem šesti trasami proběhla za vysokých bezpečnostních opatření a přitáhla i tisíce účastníků ze zahraničí.

Telavivský maraton je největší sportovní akce v Izraeli, běhá se od roku 1981. Mezi 40 tisíci účastníky letos nechyběla ani Čechoizraelka Nikol Cohen. Ke startu si přivstala – ostatně první účastníci se u startu shromažďovali ještě za tmy.

Telavivský závod není oproti ostatním výjimkou – i tady dominují povětšinou afričtí běžci. Výjimkou nebyl ani letošní ročník, který vyhrál Balata Mekonnen z Etiopie. Dvaačtyřicetikilometrovou trasu uběhl za 2 hodiny a 12 minut.

Závod ale ochromil značnou část města. Podél tratě i v okolí bylo rozeseto celkem 2300 policistů a lidí z ochranky, závod se ale nakonec obešel bez incidentů.

Protahování před závodem
Zdroj: Reuters

K běžcům bylo letos přívětivé také počasí. Neopakovala se tak situace z předloňského závodu, kdy byli kvůli enormnímu vedru hospitalizováni dva lidé ve vážném stavu. Téměř 90 dalších tehdy museli hasiči ošetřit kvůli akutnímu úpalu.

I přesto organizátoři při pátečním závodu vydali celkem 350 tisíc lahví s vodou. K tomu se spotřebovalo na 45 tisíc isotonických nápojů, 40 tisíc banánů a jablek a 100 tisíc datlí. Přes velký nápor nakonec rekord 2:10:30 nepadl a vypsaná odměna v přepočtu přes jeden milion korun bude čekat zase až napřesrok.

Vydáno pod