Vůdce makedonské opozice hlásí dohodu s Albánci. Vláda vznikne údajně v březnu

Vůdce makedonské opoziční sociálnědemokratické strany (SDSM) Zoran Zaev tvrdí, že získal podporu stran albánské menšiny k vytvoření vlády. Podle něj by kabinet mohl být v březnu sestaven. Albánské strany svou rýsující se podporu SDSM potvrdily.

Prosincové parlamentní volby skončily v Makedonii patovou situací. Vyhrála vládnoucí strana VMRO-DPMNE expremiéra Nikoly Gruevského, ale jen těsně před SDSM. Ve 120členném zákonodárném sboru obsadila VMRO-DPMNE 51 křesel a sociální demokraté 49. K vytvoření vlády tak obě strany potřebují podporu stran albánské menšiny, které si rozdělily zbývající mandáty.

Gruevski se snažil získat do koalice hlavní z těchto stran, Demokratickou unii pro integraci (DUI), která byla partnerem už v jeho předchozí vládě a ve volbách skončila třetí se ziskem deseti poslanců. Expremiér u ní ale neuspěl.

Po něm se o štěstí pokusil Zaev, který dnes v bosenské metropoli tvrdil, že si už zajistil podporu albánských stran. „Nyní se musíme dohodnout na rozdělení ministerstev a na reformním programu budoucí vlády,“ prohlásil. „Jsem velmi optimistický a očekávám, že Makedonie bude mít novou vládu vedenou sociálními demokraty v první polovině března,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Gruevski při jednání s albánskými stranami neuspěl, protože odmítl jejich společné podmínky pro účast ve vládě. K těmto podmínkám například patří uznání albánštiny za úřední jazyk na celém území státu nebo úprava hymny a státního znaku tak, aby odrážely existenci albánského obyvatelstva v Makedonii.

Albánci také trvají na tom, aby byl prodloužen mandát speciální prokuratury, která byla vytvořena v roce 2015 na základě dohody zprostředkované Evropskou unií mezi vládou a opozicí s cílem ukončit v zemi politickou krizi. Úkolem této prokuratury je vyšetřit trestné činy ve vysokých kruzích, z nichž jsou podezřelí hlavně politici z VMRO-DPMNE, včetně Gruevského.

Makedonský parlament
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Zaev dal už dříve najevo, že na požadavek týkající se speciální prokuratury je ochoten přistoupit. Otázkou však je, jak se staví k ostatním podmínkám. Stoupenci VMRO-DPMNE už minulý týden Zaeva obvinili, že už na ně přistoupil a zemi tak „zaprodal“.

Mluvčí DUI Bujar Osmani dnes novinářům potvrdil, že ve středu se při jednáních s SDSM „podařilo překonat důležitou překážku“. „Ale jsou ještě jiné věci, na nichž se musíme shodnout, jestliže se máme rozhodnout pro společnou vládu v příštím období,“ dodal.

Další dvě strany makedonských Albánců, hnutí Besa a a Aliance pro Albánce, které mají celkem osm poslanců, podle agentury Reuters už daly najevo, že Zaeva při formování vlády podpoří.