OSN kritizuje sexuální násilí na Ukrajině jako válečný zločin

Během konfliktu na východě Ukrajině byli muži i ženy biti, na genitáliích mučeni elektrošoky a znásilňováni. Případy sexuálního násilí pak mohou představovat válečné zločiny, upozornil Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Všechny strany konfliktu podle něj používají bití, nucenou nahotu a další zneužívání, aby dosáhly přiznání, nebo aby oběti donutily k vydání majetku. Účastníci ukrajinského konfliktu se podle agentury Reuters ke zprávě úřadu zatím nevyjádřili.

Jen málo z pachatelů zatím čelilo stíhání, uvedla tato světová organizace, která volá po spravedlnosti. „Beztrestnost povzbuzuje zločince, aby pokračovali,“ varoval ve svém prohlášení vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Od dubna 2014, kdy propukly na východě Ukrajiny boje mezi ukrajinskými vojsky a proruskými povstalci usilujícími o nezávislost na Kyjevu, už přišlo o život přibližně 10 tisíc lidí. Na začátku února boje znovu vzplály silou, která ohrožuje křehké příměří.

Zpráva OSN dokumentuje 31 případů sexuálního násilí souvisejícího s konfliktem, většina z nich se odehrála během vazebního věznění.

„Když mě škrtili, byl jsem ochoten přiznat se k čemukoliv, i když bolest se dala ještě snést. Když mě mučili na genitáliích elektrickým proudem, byla to jiná úroveň bolesti. Byl jsem ochoten říct cokoliv, co si přáli slyšet,“ vylíčila jedna oběť, citovaná ve zprávě.

Další muž řekl pracovníkům OSN, že ve vazbě mu vyšetřovatelé drželi ostrý předmět u krku a vyhrožovali, že mu uříznou hlavu. „Pak mi někdo stáhl kalhoty, dal mi nůž na genitálie a řekl, že by je mohl rozkrájet na čtyři kusy. Pak pokračovali v bití, dokud jsem se nepřiznal před videokamerou,“ řekl.

Ženy jsou podle zprávy zvláště zranitelné z hlediska sexuálního násilí při kontrolách na stanovištích vládních a povstaleckých vojsk.

Také zhoršující se hospodářská situace, zejména na válkou poznamenaném východě země, může podle zprávy zvyšovat riziko sexuálního násilí a obchodování s lidmi, protože některé ženy a dívky se uchylují k prodeji sexuálních služeb za peníze či za potraviny.