Kreml: Rusko a USA ztrácejí čas, neřeší problémy společně

Absence normálních styků mezi Ruskem a USA vede k tomu, že zůstávají neřešeny problémy vyžadující společnou pozornost. Prohlásil to kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Problémů je mnoho a my ztrácíme čas,“ řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Sám Putin si postěžoval, že zadržování Ruska se stalo oficiální doktrínou NATO. „S tímto cílem se blok dál rozšiřuje, stále rychleji se rozmisťují strategické a konvenční zbraně za hranicemi hlavních států NATO,“ dodal Putin.

„Doufáme, že dřív nebo později začne budování normálních pracovních vztahů s Washingtonem, v této chvíli se o to snažíme,“ podotknul Peskov. Řadu světových problémů podle něj obě země nemohou řešit samostatně.

Ruská diplomacie si na sklonku éry Baracka Obamy často stěžovala, že rusko-americké vztahy se ocitly prakticky na bodu mrazu. Po nečekaném vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách sice v Moskvě zavládl optimismus, toto nadšení však v poslední době upadá. Svorně to tvrdí ruští i američtí komentátoři.

„Američtí i ruští experti a političtí činitelé mají stále menší naději, že dojde k politickému tání. Rostoucí tlak na Trumpa, aby se Putinovi postavil, může dokonce napětí mezi Washingtonem a Moskvou nebezpečně vystupňovat,“ napsal americký zpravodajský server Politico.

Ruská propaganda už Trumpa nechválí

Ke střízlivosti nabádají i ruští poslanci, kritické zprávy o Trumpovi v poslední době publikují ruská státní média. Propagandistická televizní stanice RT nedávno na prominentním místě svého webu umístila zprávu o tom, že většina Američanů podle průzkumu s Trumpovou politikou nesouhlasí.

Horizont ČT24: Trumpův tým a vazby na Rusko (zdroj: ČT24)

V Kremlu se rozhodně nesetkalo s příznivým ohlasem odvolání Michaela Flynna z funkce hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu. Flynnovi zlomilo vaz, že své nadřízené dostatečně neinformoval o svých jednáních s ruskou stranou, především o kontaktech s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, s nímž měl diskutovat na téma zrušení protiruských sankcí.

„Role, kterou Flynn sehrál, je velmi problematická. Podporuje Russia Today, má velmi blízký vztah s Vladimirem Putinem a s propagandistickými orgány ruské vlády. A právě běžící vyšetřování, jestli před volbami probíhala nějaká koordinace mezi Trumpovou kampaní a ruskou vládou, je obzvlášť znepokojivé,“ řekl demokratický senátor za Delaware a člen výboru pro zahraniční vztahy Chris Coons. 

Šojgu: Snahy jednat s Ruskem z pozice síly jsou marné

Americký generál Joseph Dunford
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas

Zájem na zlepšení vztahů s americkým ministerstvem obrany artikuloval
též ruský ministr obrany Sergej Šojgu. V reakci na středeční prohlášení svého amerického partnera Jamese Mattise v Bruselu ovšem zdůraznil, že snahy jednat s Ruskem z pozice síly jsou marné. „Očekáváme, že Pentagon své stanovisko vysvětlí,“ citovala ruského ministra agentura TASS.

Vysvětlení by se podle Šojgua mohla Moskva dočkat už na čtvrteční schůzce náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova s předsedou sboru náčelníků štábů USA Josephem Dunfordem v ázerbájdžánském Baku. Podle oficiálního komuniké mají hovořit o vzájemné komunikaci a o předcházení možným krizovým situacím.

Na sklonku vlády Baracka Obamy kontakty mezi ruskou a americkou armádou fakticky ustaly. Schůzka Gerasimova s Dunfordem je prvním setkáním armádních špiček Ruska a USA od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Vydáno pod