Velvyslanec SAE v Afghánistánu podlehl zraněním z lednového útoku

Velvyslanec Spojených arabských emirátů v Afghánistánu podlehl zraněním, která utrpěl při lednovém atentátu v Kandaháru. Oznámilo to ministerstvo pro prezidentské záležitosti SAE. Při útoku, jenž byl spáchán v blízkosti rezidence guvernéra provincie Kandahár, přišlo o život pět humanitárních pracovníků ze SAE a velvyslanec byl zraněn.

„S velkým smutkem a žalem truchlíme za mučedníka, který sloužil národu a svým povinnostem, za spravedlivého Džumu Muhammada Abdalláha Kaabího. Položil svou čistou duši pro dobro lidskosti,“ uvedlo ministerstvo, z jehož prohlášení citovala agentura Reuters.

Afghánské armádní a policejní jednotky převzaly odpovědnost za bezpečnost v zemi od mezinárodních sil NATO na konci roku 2014, kdy Severoatlantická aliance v zemi ukončila bojové operace. Od té doby narůstají ztráty afghánských bezpečnostních sil v bojích proti hnutí Taliban a dalším radikálním skupinám jako je Islámský stát (IS).

Od svržení vlády Talibanu v roce 2001 toto hnutí v Afghánistánu pokračuje v bojových akcích nebo atentátech, jimž padly za oběť už tisíce lidí. Zda je Taliban za lednovým útokem na občany SAE, není jasné.