Slovák pořezal v Banské Bystrici francouzského studenta. Policie mluví o rasismu

Jednatřicetiletý Slovák je podezřelý z rasově motivovaného útoku na francouzského studenta tmavé pleti. Podle svědků mu pořezal obličej střepy z rozbité sklenice. Mladík skončil v nemocnici. Slovák byl obviněn z ublížení na zdraví a z výtržnictví, hrozí mu až tři roky za mřížemi.

Incident se stal o uplynulém víkendu v jednom z nočních barů v Banské Bystrici na středním Slovensku. Slovák čelí podezření, že napadl dvacetiletého Francouze, vyhrožoval mu zabitím a rozbitou sklenicí mu způsobil řezné rány na různých částech tváře s dobou léčení asi 15 dnů.

„Ačkoliv se mu lidé kolem snažili zabránit v dalším útoku, vulgárně mu nadával. Motivem útoku měla být barva pleti,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Denisa Baloghová.

Podle listu Denník N je obětí student, který navštěvuje Univerzitu Mateje Bela v Banské Bystrici v rámci studentského výměnného programu Erasmus. Případ vyšetřuje elitní policejní jednotka, která se zabývá nejzávažnějšími delikty.

„Je to první trestný čin extremismu, kde žalobce podal návrh na vazbu, od účinnosti nové právní úpravy,“ uvedla mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová. Na Slovensku totiž začala v lednu platit novela, která má pomoci při efektivnějším vyšetřování extremismu.

Od roku 2013 je županem (hejtmanem) Banskobystrického kraje Marian Kotleba – šéf krajně pravicové strany Ľudová strana Naše Slovensko. Ten je známý mimo jiné tím, že vystupuje na demonstracích proti imigrantům a dříve organizoval pochody proti Romům.