Americký Senát potvrdil Mnuchina ve funkci ministra financí

Senát Spojených států potvrdil ministrem financí Stevena Mnuchina, kterého prezident Donald Trump zaúkoloval reformou daňového systému. Senátoři ho odsouhlasili poměrem 53 hlasů proti 47. Pro Trumpova kandidáta zvedl ruku i demokratický senátor Joe Manchin.

Bývalý bankéř investiční bankovní společnosti Goldman Sachs Mnuchin s těsnými vazbami na Wall Street v minulosti působil také jako hollywoodský finančník. Investoval do filmů, mezi kterými byly hity jako Avatar nebo Šílený Max: Zběsilá cesta.

Byl také finančním šéfem Trumpovy volební kampaně. Agentura Bloomberg před časem upozornila, že Mnuchinova rodina vydělala 3,2 milionu dolarů na obchodech s odsouzeným podvodníkem Bernardem Madoffem. Mnuchin vydělal i na krachu trhu s bydlením v roce 2008.

Steven Mnuchin
Zdroj: Mike Segar/Reuters
  • Dlouholetý finančník a bankéř, který se vyzná na Wall Street i v Hollywoodu. Pracoval v Goldman Sachs, v Los Angeles produkoval několik velkofilmů. Jeho prioritou je daňová reforma. Podle svých slov chce dohlédnout na „největší daňové změny od dob Ronalda Reagana“.