Německé úřady již otevřely letiště v Hamburku, kde předtím zřejmě došlo k úniku plynu

Německé úřady po poledni na více než hodinu kompletně uzavřely letiště v Hamburku kvůli možném úniku plynu. Nakonec se podle serveru Spiegel Online ukázalo, že po letištní hale někdo nejspíš rozšířil dráždivý pepřový sprej. Zdravotníci a záchranáři, kterých na místě zasahovalo na sedm desítek, ošetřili 68 lehce zraněných lidí. Devět osob skončilo v nemocnici. Úřady nepředpokládají, že by šlo o teroristický útok, spíše za incidentem vidí čin „vtipálka“.

Poranění si stěžovali především na problémy s dýcháním, kašel a pálení v očích, které na ně dolehli poté, co se letištěm se v místě bezpečnostní kontroly cestujících rozšířil silný zápach. S velkou pravděpodobností šlo o pepřový sprej, uvedl mluvčí hamburských hasičů.

Jak se sprej, jehož nádoba se na místě našla, do haly dostal, zatím není zcela jisté. Hasiči jsou ale přesvědčeni o tom, že se šířil skrze klimatizaci.

Kvůli uzavření letiště, během něhož musely stovky lidí čekat v mrazivém počasí před terminály, byly podle DPA některé lety přesměrovány do jiných vzdušných přístavů. Dočasně musely být uzavřeny i příjezdové cesty a také provoz příměstské dráhy na letiště.

Vydáno pod