Rusko zvažuje vydání Snowdena, aby si naklonilo Trumpa, uvedl zdroj z tajných služeb

Podle amerických tajných služeb zvažuje Rusko vydání Edwarda Snowdena do Spojených států. Informovala o tom televizní stanice NBC. Podle ní je to údajně součást plánu Moskvy na zlepšení vztahů s administrativou nového prezidenta Donalda Trumpa. Ten už dřív označil bývalého spolupracovníka americké rozvědky za zrádce národa.

Podle vysokého amerického úředníka, který analyzoval řadu velmi citlivých zpravodajských informací, Rusko zvažuje vydání Snowdena jako možnou taktiku jak získat Trumpovu přízeň. Informace potvrzuje i druhý zdroj ve zpravodajské komunitě, uvedla stanice NBC.

Snowdenův advokát Ben Wizner pro NBC News řekl, že neví o žádných plánech na vydání zpět do Spojených států. „Neobdrželi jsme žádné takové signály a nemáme nové důvody k obavám,“ řekl Wizner. Sám Snowden na informace NBC reagoval na Twitteru. Podle něj zpráva ukazuje, že nikdy nespolupracoval s ruskou vládou.

Edward Snowden čelí v USA obvinění ze špionáže a krádeže vládních dokumentů. Dlouhodobě se ukrývá právě v Rusku, kde mu na konci ledna prodloužili azyl o další tři roky.

Mezinárodní organizace bojující za lidská práva loni v září spustily kampaň, která měla přimět končícího amerického prezidenta Baracka Obamu, aby Snowdena omilostnil. Odcházející šéf Bílého domu před koncem mandátu zmírnil trest Chelsea Manningové, bývalé analytičce vojenské zpravodajské služby, která byla odsouzena na 35 let za vyzrazení utajovaných amerických dokumentů serveru WikiLeaks.

Tehdejší mluvčí Bílého domu Josh Earnest ale zdůraznil, že mezi případem Snowdena a Manningové je rozdíl. Manningová je podle něj „někdo, koho soudila vojenská justice, kdo byl shledán vinným a kdo uznal, že neměl pravdu“. Naproti tomu Snowden prchl na území nepřítele, který se nedávno snažil oslabit americkou demokracii, podotkl Earnest. Snowdenovy činy jsou podle něj „mnohem vážnější a mnohem nebezpečnější“.

Nový ředitel CIA žádá trest smrti

Ani nový prezident Donald Trump z řad republikánů zjevně nebude chtít se Snowdenem jednat. Trump už dřív označil bývalého spolupracovníka americké rozvědky za zrádce národa.

Trumpem vybraný nový ředitel CIA Mike Pompeo žádá pro Snowdena nejvyšší trest. „Měl by být přivezen z Ruska a měl by proběhnout řádný proces, přičemž myslím, že správným výsledkem by bylo, aby dostal trest smrti za to, že uvrhl v nebezpečí mé i vaše přátele, když ukradl informace, které pak předal cizím mocnostem,“ prohlásil už dříve Pompeo.

Mike Pompeo
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Bývalý konzultant americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a bývalý zaměstnanec CIA Edward Snowden zveřejnil v roce 2013 množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké špionáže. Monitorování se týkalo desítek milionů Američanů i vysokých politiků jiných zemí, například německé kancléřky Angely Merkelové.