Trump zvažuje nový příkaz ohledně imigrace. Počítá s extrémním prověřováním

S imigračním dekretem prohrál u dvou soudů, Trump se ale nevzdává (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump zvažuje vydání dalšího příkazu týkajícího se imigrace. Jeho dřívější nařízení přitom dočasně zablokoval soud. Trump na palubě prezidentského letadla Air Force One uvedl, že nový příkaz by se od původního příliš nelišil. Nařízení dočasně zastavilo uprchlické programy a zakázalo občanům sedmi převážně muslimských států vstup do USA. Irácký premiér Hajdar Abádí Trumpa v telefonickém rozhovoru vyzval, aby jeho zemi ze seznamu vyškrtl.

Prezident potvrdil, že věří ve své vítězství v právním sporu ohledně vydaného nařízení. „Naneštěstí to vyžaduje určitý čas. Tuto bitvu vyhrajeme. Máme však také řadu jiných možností, včetně vydání zcela nového příkazu,“ dodal.

Upozornil, že pokud by se pro nový příkaz skutečně rozhodl, mohl by ho vydat už v pondělí nebo v úterý. „Budeme mít velmi přísný systém prověřování. Nazývám to extrémním prověřováním. To nám zajistí solidní bezpečnost. Do naší země budou přicházet jen lidé s dobrými úmysly,“ upřesnil. 

Trump chce vydat imigrační příkaz znovu (zdroj: ČT24)

Trump ve čtvrtek u odvolacího soudu v San Francisku utrpěl porážku, neboť tříčlenný senát odmítl obnovit platnost dekretu. Výrok odvolacího soudu se vztahuje na rozhodnutí soudce Jamese Robarta ze Seattlu, který 3. února dočasně lednový Trumpův dekret zablokoval. Toto opatření má platnost na celé území USA.

Federální vláda má nyní lhůtu 14 dní, aby odvolací soud vyzvala k přehodnocení verdiktu. Případně má možnost obrátit se s naléhavou žádostí i na nejvyšší soud. Agentura Reuters ale s odvoláním na zdroj z Bílého domu napsala, že se prezident rozhodl k nejvyššímu soudu nejít.

„Nepůjdeme s dočasným zadržovacím nařízením k nejvyššímu soudu, ale zjišťujeme všechny možnosti soudního systému,“ sdělil zdroj agentury. Šéf prezidentské kanceláře Reince Priebus se ale vyjádřil poněkud jinak, když řekl, že administrativa „studuje všechny možnosti soudního systému včetně nejvyššího soudu“.

Trump vydal imigrační dekret 27. ledna. Zakázal jím vstup do USA po dobu 90 dní občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu a omezil migrační řízení. Zdůvodnil to nezbytností zajistit národní bezpečnost.

Irácký premiér Hajdar Abádí kvůli tomu ve čtvrtek v noci telefonicky hovořil s Trumpem. Podle agentury AFP Abádí vyzval amerického prezidenta, aby „vyškrtl Irák“ z kontroverzního seznamu. Zároveň uvedl, že se jeho země nechce účastnit žádných regionálních nebo mezinárodních konfliktů. Bílý dům v pátek sdělil, že politici „mluvili i o hrozbě, kterou pro celý region představuje Írán“.