Trestáni svým režimem. Co zažívají oběti čínských výslechů

Svědectví těch, kteří se čínskému režimu nehodí (zdroj: ČT24)

Evropská unie kritizuje Čínu kvůli mučení politických vězňů. Dlouhodobě kontroverzní téma o sobě znovu dalo vědět kvůli případu tří právníků týraných ve vazbě. V poměrně vzácném prohlášení Brusel žádá Peking, aby případy vyšetřil a viníky potrestal. A připomíná mu přitom jeho vlastní zákony. Ty sice mučení zakazují, ale soudy uznávají vynucená přiznání jako důkaz.

Muž jménem Si Jang je jedním z tria zatčených mužů. Policie ho spolu s kolegy zadržela v létě 2015, od té doby absolvoval maraton výslechů. „Utýráme tě k smrti jako mravence. Budeme tě mučit, dokud nezešílíš. Skončíš jako mrzák.“ Podobnými výhrůžkami ho podle svědectví jednoho z přítomných vyšetřovatelé častovali.

Čínské zákony sice mučení zakazují, policie ho ale běžně používá. V praxi to znamená nejen bití, ale třeba odpírání lékařské péče, jídla nebo spánku - popisují lidé, kteří praktiky čínských vyšetřovatelů zakusili na vlastní kůži.

Při zátahu na zmíněné právníky, kteří brali citlivé kauzy, policie před rokem a půl zatkla na 250 lidí. Celkem 18 z nich je stále ve vězení. „Byl (Si Jang) znovu a znovu obětí mučení jen proto, že odvážně bojoval za práva utlačovaných a méně privilegovaných lidí,“ dodává předseda Hongkongské aliance na podporu demokratického hnutí v Číně.

Mučení vyslýchaných v Číně
Zdroj: HRW

Před několika týdny přinesla organizace Human Rights Watch rozsáhlou zprávu o mučicích praktikách – tentokrát při vyšetřování členů komunistické strany. Při mučení v rámci tajného detenčního systému podle zprávy zemřelo nejméně 11 lidí od roku 2010.

Organizace HRW hovořila s bývalými vězni i s jejich rodinnými příslušníky. Vycházela také z článků v médiích a dalších zdrojů. Svou 102stránkovou zprávu zveřejnila v Hongkongu. Vyzvala v ní, aby čínský režim přestal využívat systém mimosoudních nástrojů, známých jako šuang-kuej.

„Pořád mi opakovali, abych 'vysvětlil problémy'. Kolik prý jsem dostal peněz? Donutili mě, abych si to vymyslel. Musel jsem si to vymyslet – pokud bych to neudělal, zmlátili by mě,“ svěřil se jeden z bývalých zadržovaných.

Čínský prezident Si Ťin-pching po svém nástupu do čela komunistické strany na konci roku 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci, která podle něj ohrožuje samu existenci strany. Slíbil přitom, že se zaměří na úředníky na všech úrovních.

Vydáno pod