Ve Francii zatkli čtyři lidi podezřelé z plánování útoku. Je mezi nimi i šestnáctiletá dívka

Tři zadržení představovali bezprostřední riziko (zdroj: ČT24)

Francouzská policie zatkla tři muže a jednu dívku ve městě Montpellier a jeho okolí. Skupina je podezřelá z plánování sebevražedného útoku na turistický cíl v Paříži. S odvoláním na policejní a soudní zdroje o tom informoval server listu Le Figaro. Národnost zadržených média zatím neuvádějí, u některých však zmiňují údajný příklon k islamismu.

Ministr vnitra Bruno Le Roux sdělil, že se bezpečnostním složkám podařilo zmařit bezprostředně hrozící atentát. Přesný cíl zamýšleného útoku ale vyšetřovatelé dosud nezjistili, napsala agentura AFP.

Čtveřici zadržených tvoří muži ve věku 20, 26 a 33 let a 16letá dívka. Tři osoby z této skupiny již byly dříve tajným službám známy, uvedl server listu Le Parisien. V centru vyšetřování je pár konvertitů k islámu. Na dvojici upozornila dívka, která se ve videu přihlásila k teroristickému hnutí Islámský stát (IS) a slíbila mu věrnost.

Vyjádření šestnáctileté muslimky, které se na sociálních sítích objevilo 8. února, přivedlo strážce zákona na stopu celé skupiny. Dívka dala najevo touhu odjet do Sýrie a bojovat po boku islamistů nebo zaútočit ve Francii, napsal server týdeníku L'Express.

Čtveřice byla zatčena poté, co nakoupila aceton použitelný pro výrobu výbušnin. Nebezpečné materiály nalezli policisté během domovní prohlídky u 20letého přítele mladé islamistky. Ten je podle Le Figaro také znám svou radikalizací. V případě nalezené třaskaviny šlo o stejnou látku, kterou pro výrobu sebevražedných vest použili atentátníci z Paříže.

Útočník z Louvru obviněn

Minulý týden v Paříži u muzea Louvre 29letý Egypťan napadl mačetou vojenskou hlídku. Křičel při tom Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Prokuratura muže obvinila z pokusu o vraždu a z příslušnosti k teroristické organizaci. Nyní je kvůli zranění z incidentu v nemocnici. O jeho přesunu do vazební věznice se má rozhodnout později, podle vývoje jeho zdravotního stavu.

Ve Francii zemřelo od začátku roku 2015 při teroristických útocích 230 lidí a v zemi platí od útoků z listopadu 2015 výjimečný stav. Jeho prodloužení do poloviny července schválili loni v prosinci poslanci a senátoři. Vláda tento krok zdůvodnila přetrvávající hrozbou teroristických atentátů v zemi a potřebou zajistit bezpečnost v době konání prezidentských a parlamentních voleb. Ty se budou konat letos na jaře.