Rusko podle amerického generála podporuje islamisty z Talibanu

Rusko se podporou islamistického hnutí Taliban pokouší podkopávat snahy Spojených států a NATO o vyřešení konfliktu v Afghánistánu. Prohlásil to vrchní velitel amerických vojsk v Afghánistánu John Nicholson, podle něhož by bylo na místě vyslat do země několik tisíc dalších vojáků mezinárodní mise. Spojené státy by zároveň měly celkově přehodnotit vztah s Pákistánem, který jde proti současné afghánské vládě podporované Západem, citovala Nicholsona agentura Reuters.

Nicholson o aktuálních poměrech v Afghánistánu referoval členům senátního výboru pro ozbrojené složky. Rusko se tam podle něho snaží legitimizovat a podporovat hnutí páchající teroristické útoky proti civilnímu obyvatelstvu.

Ruští představitelé v minulosti popřeli, že by povstalcům ovládajícím část Afghánistánu poskytovali jakoukoli podporu. Moskva však loni dala najevo ochotu podpořit oslabení mezinárodních sankcí vůči Talibanu, pokud by to přispělo k míru v zemi. Rusko také přiznalo, že udržuje s hnutím kontakty kvůli boji proti organizaci Islámský stát (IS).

Nicholsonovo tvrzení Moskva dosud nekomentovala, zvláštní vyslanec
prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamir Kabulov ale nezávisle na něm uvedl, že USA by neměly kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi stahovat své vojáky.

Pákistánská podpora Talibanu je zjevná

Pentagon uvádí, že v Afghánistánu působí na 8400 příslušníků americké armády, kteří obstarávají především výcvik afghánských bezpečnostních sil a účastní se protiteroristických operací. Podle Nicholsona není odchod ze země na místě, naopak několik tisíc vojáků by kvůli protiteroristickým akcím mělo do Afghánistánu ještě zamířit.

Podle Reuters je pravděpodobné, že tento požadavek brzy dostane na stůl prezident Donald Trump, který se k americké budoucnosti v zemi dosud jednoznačně nevyslovil, boj proti mezinárodnímu terorismu však označuje za svou zahraničněpolitickou prioritu.

Nicholson rovněž kritizoval Pákistán, jehož podpora Talibanu je podle generála zjevná. „Náš vztah s Pákistánem bude nejlépe podrobit celkovému přehodnocení,“ uvedl Nicholson. Washington již během posledních let výrazně omezil ekonomickou i vojenskou podporu Islámábádu, neboť byli američtí představitelé zklamáni kooperací mezi kdysi významným spojencem v oblasti a Talibanem, proti němuž USA bojují už od roku 2001.