Dvojici Čechů zadržených v Turecku hrozí až 15 let vězení

Turecká prokuratura požaduje pro dvojici Čechů zadržených loni v listopadu pro podezření z terorismu sedm a půl až 15 let vězení. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas čelí obvinění z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci, informoval list Daily Sabah. Obžalobu podala ve středu prokuratura ve městě Sirnak na jihovýchodě Turecka a případem se nyní zabývá tamější trestní soud.

Deník v titulku i v textu zprávy označuje Čechy za teroristy z kurdských Lidových obranných jednotek (YPG). Ty jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. PYD loni otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když Česko syrský Kurdistán ani žádnou jeho reprezentaci neuznává.

„Turecké bezpečnostní síly zadržely Farkase a Všelichovou, když se snažili nelegálně překročit turecko-syrskou hranici u celní brány Haburu v jihovýchodním Turecku. Od zadržení jsou ve vazbě tureckých úřadů,“ napsal list. Podle listu se zatčení uskutečnilo na základě informace tajných služeb, že se Češi pokusí překročit iráckou hranici a připojit se k PKK.

„Ve fotoaparátech a paměťových kartách smartphonů Farkase a Všelichové policie objevila proteroristické písně a pochody, zvukové soubory, stejně jako snímky pořízené s teroristy YPG,“ dodal Daily Sabah.

Podle obžaloby oba Češi několikrát navštívili tábory „teroristů“ v Turecku. V teroristických kruzích je prý Farkas znám pod kódovým označením Serxwebun Botan a Všelichová jako Zelane Botan.

Oba Češi obvinění popírají a uvádějí, že jsou humanitárními aktivisty. Podle nich také YPG nejsou teroristickou organizací s odůvodněním, že bojují proti radikálům z Islámského státu (IS).