Konec únosů cizinců? Kolumbijská vláda jedná s ultralevicovými rebely o míru

Kolumbijská vláda jedná s rebely z ELN o míru (zdroj: ČT24)

V ekvádorském hlavním městě začaly mírové rozhovory mezi kolumbijskou vládou a povstaleckou skupinou Vojsko národního osvobození (ELN). Cílem jednání je ukončit desítky let trvající partyzánskou válku ultralevicových rebelů. Jde o poslední podobný konflikt v Kolumbii.

Rozhovory probíhají za přísných bezpečnostních opatření v ekvádorském Quitu. Do poslední chvíle přitom nebylo jisté, zda se uskuteční - rebelové nakonec posledního zajatého vojáka propustili pouhých pár hodin před začátkem jednání.

Ta odstartovala symbolicky zpěvem hymny, při níž stáli bok po boku zástupci vlády i rebelů. „Snažíme se o politické řešení a ukončení konfliktu. Vláda prezidenta Santose nás pozvala, abychom se účastnili rozhovorů, abychom skončili ozbrojený konflikt - a my jsme souhlasili,“ prohlásil hlavní vyjednavač povstalců Pablo Beltran.

V lepší zítřky doufá i kabinet. „Jde o mír pro všechny Kolumbijce, pro celý region, je to světlo naděje pro zbytek lidstva. Mladší generace, oběti toho konfliktu a celý svět doufají, že jsme dostatečně moudří na to, abychom ukončili tuto nesmyslnou válku,“ konstatoval hlavní vládní vyjednavač Juan Restrepo.

Rebely z ELN inspiroval Castro, unášeli cizince

Ultralevicová skupina, která má teď 2000 členů, vznikla v roce 1964 a inspirovalo ji vítězství revoluce na Kubě. Zaměřovala se na útoky proti ropnému průmyslu a únosy politiků a cizinců. Jejich ideologie vychází z marxismu.

„Byl to boj proti kapitalistům v Kolumbii, proti lidem, kteří vlastní obrovské pozemky, proti nadnárodním korporacím nebo privatizacím,“ konstatoval reportér ČRo David Koubek. 

Členové ELN s vládou jednali o míru už v letech 2002 až 2007, rozhovory ale tehdy ztroskotaly podle ELN na „odlišných koncepcích míru a metodách jeho dosažení“.

Skupina si několikrát sama zavřela dveře k jednacímu stolu, protože podnikla další únosy či útoky, takže vláda řekla STOP. Na rozdíl od FARC ELN nepožaduje, aby byla zastoupena politicky.
David Koubek
reportér Českého rozhlasu

Kolumbijský ministr zahraničí Juan Fernando Cristo nyní vyjádřil naději, že povstalci se po desetiletích bojů skutečně odhodlají složit zbraně a budou o dosažení svých cílů usilovat mírovými prostředky. „Bez odpuštění nebude v zemí mír,“ napsal na Twitteru.

Vládě už se podařilo dojednat dohodu s hlavní povstaleckou skupinou - Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC). Kolumbijský prezident za to dostal Nobelovu cenu míru.

Jednotky FARC
Zdroj: Reuters

Konflikt trval půl století a zemřelo při něm na čtvrt milionu lidí. Do demobilizačních kempů už odešly čtyři pětiny z celkem šesti tisíc bojovníků. Během následujících měsíců tam pod mezinárodním dohledem odevzdají zbraně. Pokud jednání s ELN uspějí, měli by je brzy následovat i povstalci z Vojska národního osvobození.

Vydáno pod