Merkelová ve Varšavě: Na kritiku vlády nedošlo, se Szydlovou hovořila o hospodářství

Merkelová a Szydlová spolu jednaly hlavně o hospodářství (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová během návštěvy Varšavy zdůraznila důležitost právního státu, nezávislých soudů a médií, ke kritice kroků místní konzervativní vlády se ale neuchýlila. Premiérka Beata Szydlová připomněla Merkelové trvající odpor Polska ohledně stavby plynovodu Nord Stream 2.

Podrobně se předsedkyně vlád sousedních zemí během zhruba hodinového jednání věnovaly především hospodářství, mluvily ale třeba i o klimatické politice. Dotkly se také tématu budoucnosti Evropské unie. V rámci její reformy podle Merkelové a Szydlové musí Německo a Polsko hrát důležitou roli.

Na dotaz týkající se nedávných výroků Merkelové o Evropě dvou rychlostí německá kancléřka uvedla, že se v podstatě již jedná o realitu. Některé země mají euro a jiné ne, některé jsou členy schengenského prostoru a jiné ne, uvedla. Všechny druhy spolupráce uvnitř EU ale podle ní musí být otevřené všem členským zemím a nesmějí vznikat žádné exkluzivní kluby. 

Merkelová a Szydlová během schůzky ve Varšavě
Zdroj: Reuters

V souvislosti s kritikou Evropské komise na adresu některých kroků konzervativní polské vlády Merkelová uvedla, že protikomunistické polské hnutí Solidarita pro ni bylo v mládí inspirací. Kancléřka zároveň zdůraznila důležitost právního státu, pluralitní společnosti, nezávislých soudů a médií. Přímo ale polskou vládu za její sporné kroky nijak nekritizovala.

Zpravodaj ČT Karas: Szydlová akcentuje potřebu národních států (zdroj: ČT24)

Nord Stream 2 nechceme, zdůraznila Szydlová

Beata Szydlová na tiskové konferenci znovu zopakovala dlouhodobý odpor Polska k plánu na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Pro Varšavu je podle ní nepřijatelný.

Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Podle řady zemí východní části EU jde stavba proti zájmům Unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

Merkelová a Szydlová se shodly na zachování sankcí vůči Rusku kvůli jeho zapojení do konfliktu na východní Ukrajině. Podle německé kancléřky bude možné o jejich zrušení uvažovat pouze v případě, že nastanou pokroky v takzvaném minském mírovém procesu.

Merkelová se během pobytu ve Varšavě setkala také s prezidentem Andrzejem Dudou a předsedou vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawem Kaczyńským. Na programu měla také schůzky se zástupci opoziční Občanské platformy (PO) a s představiteli německé menšiny.