Trump nemá na půdě britské sněmovny co dělat, míní její šéf

Šéf Bílého domu Donald Trump by neměl během státní návštěvy dostat možnost promluvit k britským zákonodárcům. Řekl to překvapivě předseda britské sněmovny John Bercow, jehož funkce je tradičně považována za nadstranickou. Petici proti Trumpově návštěvě podepsalo už více než 1,8 milionu lidí.

„Co se týče tohoto místa (parlamentu), rozhodně si myslím, že náš odpor k rasismu a sexismu a naše podpora rovnosti před zákonem a nezávislého soudnictví jsou velmi důležitými kritérii,“ vysvětlil svůj postoj předseda Dolní sněmovny britského parlamentu Bercow, který byl dříve členem Konzervativní strany, ale spekulovalo se i o jeho možném přesunu k opozičním labouristům.

Bercow je jedním ze tří zástupců parlamentu, kteří musí pozvánku do Westminsteru potvrdit, píše CNN. Předseda Dolní sněmovny podotkl, že právo zahraničních lídrů přednést projev před oběma komorami parlamentu není automatické, nýbrž jde o „poctu, kterou je třeba si zasloužit“.

  • Projev v britském parlamentu měli dříve třeba bývalý americký prezident Barack Obama, barmská disidentka Su Ťij, papež Benedikt XVI. či bojovník proti apartheidu Nelson Mandela.

Proti pozvání Trumpa do parlamentu by se podle svých slov postavil zřejmě i v případě, pokud by prezident v lednu nevydal kontroverzní exekutivní nařízení o zákazu vstupu občanů sedmi převážně muslimských zemí do USA. Po vydání dekretu jsem proti ještě silněji, zdůraznil ale předseda Dolní sněmovny.

Za kritiku Trumpa aplaus

Za svá slova sklidil aplaus, což je v britské sněmovně stejně nezvyklé jako to, že se podobně vyjadřuje nadstranický předseda této komory. Poslankyně za Zelené Caroline Lucasová jeho slova ocenila - stejně jako třeba zákonodárce Roger Mullin ze Skotské národní strany.

Někteří konzervativci ale Bercowa kritizovali. Jeden z nich BBC řekl, že by měl předseda rezignovat, jiný prohlásil, že Bercow překročil limit toho, co je ještě přijatelné. Další pak konstatoval, že šéf sněmovny poslance ztrapnil. Americký kongresman Joe Wilson uvedl, že Bercow uštědřil „políček“ Republikánské straně.

Trumpa na státní návštěvu Spojeného království pozvala jménem královny premiérka Theresa Mayová u příležitosti návštěvy v Bílém domě na konci ledna. Britská premiérka byla první předsedkyní cizí vlády, která Trumpa po inauguraci navštívila.

Plánovaná státní návštěva nového amerického prezidenta v Británii vyvolala vlnu odporu. Petici, za níž stojí britský právník Graham Guest, podepsalo už 1,8 milionu lidí. K tomu, aby se podnětem zabýval parlament, přitom stačí 100 tisíc podpisů.

Státní návštěva Trumpa v Británii by podle signatářů petice „uvedla Její Veličenstvo královnu do rozpaků“. „Donald Trump je proslulý nepřítel žen a (jeho) vulgárnost vylučuje, aby jej přijala královna nebo princ z Walesu. Donald Trump by proto během prezidentství neměl být zván do Spojeného království na oficiální státní návštěvy,“ píše se v petici.

Kancelář Mayové se ale nechala slyšet, že by zrušení návštěvy bylo „populistickým gestem“ s tím, že „Amerika je důležitým spojencem Británie a je nutné myslet dopředu“.

Po odložení návštěvy volá i britská opozice

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn varoval, že Mayová Brity zklame, pokud návštěvu neodloží a neodsoudí Trumpovo páteční rozhodnutí. Proti návštěvě se postavil i lídr liberálních demokratů Tim Farron s tím, že „Trumpova návštěva Británie by měla být odložena do zrušení tohoto ostudného zákona“.

Podobný názor vyjádřili i starosta Londýna Sadiq Khan a zahraničněpolitický expert skotských nacionalistů Alex Salmond. Buckinghamský palác záležitost odmítl komentovat.