Syrský uprchlík chce, aby Facebook smazal falešné zprávy o něm. Případ řeší bavorský soud

Soud proti Facebooku (zdroj: ČT24)

V bavorském městě Würzburg se soud začal zabývat požadavkem syrského uprchlíka Anase Mudamáního, aby Facebook smazal všechny falešné zprávy týkající se jeho osoby. Přestože u soudu, který je první svého druhu, půjde jen o konkrétní případ Mudamáního, může mít celá kauza výrazně širší dopady. Opatření proti šíření falešných zpráv v současné době zvažují němečtí politici.

Mudamání byl jedním z uprchlíků, kterým se po příchodu do Německa podařilo udělat si takzvané selfie s kancléřkou Angelou Merkelovou. Právě to ale později kdosi zneužil, když Mudamáního na Facebooku označil za pachatele útoku na bezdomovce v berlínském metru, s nímž mladý Syřan neměl nic společného.

Další uživatel Facebooku zase na konci loňského roku Mudamáního označil za útočníka na berlínský vánoční trh, při němž zahynulo dvanáct lidí a další desítky byly zraněny. Skutečným útočníkem byl přitom Tunisan Anis Amri. Oba příspěvky následně sdílely stovky uživatelů sociální sítě a Mudamání se tomu jen těžko mohl bránit.

Facebook sice po čase odstranil oba původní vymyšlené příspěvky, nikoliv však ty se stejným obsahem, které mezitím sdíleli další uživatelé. A právě toho chce Mudamání, který se příspěvky cítí poškozen, u soudu dosáhnout. Dosud Facebook kontroluje a případně maže jen konkrétně nahlášené příspěvky.

Pokud Mudamání u soudu uspěje, chce se dožadovat odškodného. „Chci dokázat, že je možné, aby se oběti falešných zpráv soudní cestou úspěšně bránili Facebooku a jeho uživatelům,“ říká jeho právník Chan-jo Jun.

Tento německý advokát Facebook kritizuje dlouhodobě. Sociální síť podle něj nepostupuje s dostatečnou důsledností nejen proti falešným zprávám, ale také proti výhrůžkám násilím, projevům nesnášenlivosti a dalším deliktům, kterých se dopouštějí její uživatelé.

Německo zvažuje zákon proti šíření falešných zpráv na Facebooku

Facebook má stejně jako další sociální sítě povinnost mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony. Činit tak musí hned, jakmile se o nich dozví. Řada německých politiků včetně ministra spravedlnosti Heika Maase (SPD) je však toho názoru, že dosavadní snahy Facebooku v této oblasti byly nedostatečné.

Zahraničním novinářům Maas v listopadu řekl, že jestli se do jara situace nezlepší, sáhne k opatřením ve formě zákona, která společnosti k důslednějšímu postupu donutí. Někteří politici od ministra očekávají také kroky, které Facebook povedou k lepší spolupráci s policií než dosud.

Vydáno pod