Kolik konopí je košer? Izrael částečně uvolní ruce kuřákům marihuany

Izrael dekriminalizuje konopí (zdroj: ČT24)

Ve využití konopí k lékařským účelům je Izrael světovou špičkou – nyní chce otevřít dveře také k příležitostnému kouření. Legalizaci ale vláda hodlá dávkovat velice pozvolna. Nové normy umožní držet až 15 gramů, za kouření na veřejnosti nicméně přijdou tresty. Vše navíc doprovodí masivní protidrogové kampaně a osvěta. Situaci v zemi, kde kdysi poprvé popsali účinnou látku marihuany, zmapoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V Izraeli má příležitostnou zkušenost s kouřením konopí zhruba každý osmý. O víkendu proběhla v ulicích kosmopolitního Tel Avivu velká demonstrace za legalizaci marihuany. Vláda jim má v příštích měsících vyjít vstříc, ale jen částečně.

Podle principu navrženého profesorem Yossim Harelem-Fishem by nově policie nestíhala samotné držení až 15 gramů marihuany. Za její kouření na veřejnosti by nejprve byly zvyšující se pokuty, pak odebrání řidičského a zbrojního průkazu a teprve napočtvrté soud.

Izraelským kuřákům marihuany svítá na lepší časy
Zdroj: Reuters

„Na jedné straně neopouštíme možnost stíhání, na druhé straně se odteď víc soustředíme na osvětu a léčení,“ zmiňuje ministr vnitřní bezpečnosti Gilad Erdan.

Pokud jde o rekreační užívání, je to zásadní změna. Není to úplně dekriminalizace, ale pochopení na straně parlamentu a vlády, že osobní užívání marihuany není zločin.
Oren Leibovitz
předseda, Strana zeleného listu

Počet zadržených v souvislosti s marihuanou klesl v Izraeli od roku 2010 o 70 procent. Za celý loňský rok se navíc před soud dostaly pouhé dvě podobné kauzy. V Izraeli přitom platí hned po Egyptě druhý nejstarší zákaz marihuany na světě. Už v roce 1919 ho vyhlásil britský místodržící mandátní Palestiny Ronald Storrs.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ironií dějin přitom o 45 let později objevil na stejném místě účinnou látku konopí THC izraelský vědec Rafael Mechoulam. V zemi ho zpřístupnil hlavně pro lékařské užití. Za posledních pět let se počet pacientů s povolením užívat tuto formu konopí zvýšil více než čtyřikrát – na současných 28 tisíc.

Nový zákon by měl platit do čtvrt roku. Do té doby chtějí úřady připravit mohutnou osvětovou kampaň proti rekreačnímu užívání.