Ochráníme vás, slíbila Amerika Japoncům. Tokio pro změnu nabízí investice do železnic

Události: Mattis ujišťoval asijské spojence o podpoře USA (zdroj: ČT24)

Nový šéf Bílého domu hodlá bránit Japonsko v duchu dohody obou zemí. V Tokiu to zdůraznil šéf Pentagonu James Mattis. Japonská vláda prý na oplátku Trumpovi brzy představí plán, který by mohl v USA vytvořit 700 tisíc nových pracovních míst. Japonci počítají s investicemi do vysokorychlostní železniční dopravy či kybernetické bezpečnosti.

„Na 100 procent stojíme za vámi, bok po boku japonskému lidu,“ prohlásil Mattis v Tokiu na první oficiální návštěvě po Trumpově inauguraci. „Chci ujistit, že článek pět naší smlouvy o vzájemné obraně je pro nás stejně reálný, jako byl před rokem, před pěti lety a bude i za deset let,“ zdůraznil nový šéf Pentagonu.

Článek 5 americko-japonské bezpečnostní smlouvy zavazuje obě strany k tomu, aby v případě napadení jedné z nich přispěchaly spojenci na pomoc, a to i v případě, že by se jednalo o území, které Japonsko pouze spravuje.

Zpravodajka ČT: Mattisova cesta do východní Asie má symbolický význam (zdroj: ČT24)

Trump během kampaně naznačoval, že USA by mohly změnit svou dloholetou roli v severovýchodní Asii.

Miliardář tehdy doporučoval Japoncům i Jihokorejcům, aby se sami vyzbrojili jadernými bombami a obviňoval je z toho, že neplatí dost za umístění amerických vojáků na svých územích. V obou zemích jich působí desetitisíce. Trump v kampani varoval, že jejich počty sníží.

Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové ale nebyly jeho výtky příliš oprávněné. „Jak Jižní Korea, tak Japonsko platí vysoké částky za pobyt amerických vojáků na jejich území,“ upozornila novinářka.

Nová americká administrativa sice považuje za prioritu pro národní bezpečnost boj s Islámským státem, ale to, že první cesta šéfa Pentagonu vede do východní Asie, svědčí o tom, jak je to pro Američany důležité.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Japonský premiér Šinzó Abe po jednání s Mattisem zdůraznil význam aliance. „Doufám, jsem přesvědčen o tom, že spolu s vámi a s prezidentem Trumpem budeme moci potvrdit neochvějné spojenectví mezi Spojenými státy a Japonskem,“ konstatoval japonský ministerský předseda.

Podotkl zároveň, že Trump v případě Mattise učinil správný krok, když ho navrhl na ministra obrany, protože jde o člověka se zkušenostmi z armády, ale i diplomatických kruhů.

Rychlovlaky pro Texas

Tokio současně připravuje plán, který by mohl v USA snížit nezaměstnanost. Agentura Reuters s odvoláním zdroje z japonské vlády uvedla, že Japonsko během deseti let investuje 17 bilionů jenů (3,8 bilionu korun) z veřejných i soukromých prostředků.

Investice by měly zahrnovat spolupráci při rozvoji vysokorychlostních železnic na severovýchodě USA a ve státech Texas a Kalifornie. Hovoří se také o investicích do světové infrastruktury, společném vývoji robotů a umělé inteligence nebo o spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti a vesmírného výzkumu. Japonská vláda by podle zdrojů mohla k financování části plánu využít své devizové rezervy.