Sviští kožich se bude ještě hodit. Podle Phila jaro hned tak nebude

Svišť Phil, který na Hromnice tradičně opouští svůj příbytek, aby zvěstoval, jaké bude počasí, letos příznivcům tepla moc velkou radost neudělal. Chlupatý meteorolog uviděl svůj stín, což znamená, že zima potrvá minimálně dalších šest týdnů.

Tradice svištích předpovědí sahá až do 19. století a od té doby se rozšířila po celých Spojených státech a Kanadě. Nejznámější slavnost se koná v pennsylvánském městě Punxsutawney, zhruba 100 kilometrů od Pittsburghu.

Na Krocaní vršek za městem dorazí každým rokem tisícovky nadšenců, aby mohli osobně sledovat Phila v akci. Pravidlo je jednoduché: Pokud je zataženo a Phil za rozbřesku nespatří svůj stín, jaro je za dveřmi. Naopak jasná obloha slibuje pokračování zimy, a to minimálně na dalších šest týdnů.

Slavnost v Punxsutawney pořádá Městský klub sviště Phila a jeho členové se dušují, že od prvního ročníku v roce 1887 jde o stále stejné zvíře (byť se svišti v přírodě normálně dožívají kolem šesti let).

Letoškem tak má Phil za sebou už 131 předpovědí. V drtivé většině z nich ohlásil pokračování zimy, přesto alespoň malá naděje pro milovníky tepla zůstává – sviští meteorolog má úspěšnost pouhých 40 procent.