UNICEF: Trumpův výnos postihne i ty nejbezbrannější děti na světě

Děti pocházející z pěti z celkových sedmi zemí, jejichž obyvatelé mají kvůli exekutivnímu příkazu prezidenta Donalda Trumpa dočasně zakázaný vstup do Spojených států, patří k těm nejbezbrannějším na světě. Uvádí to zpráva Dětského fondu OSN (UNICEF). Mnoho těchto dětí bylo vyhnáno ze svých domovů, čelí hladu, žije ve válečné zóně či bojuje s nemocemi.

Trump minulý týden podepsal výnos, jímž s okamžitou platností dočasně pozastavil americký program přijímání uprchlíků. Do odvolání také zakázal vstup do USA lidem ze Sýrie a na 90 dní občanům Libye, Íránu, Iráku, Somálska, Súdánu a Jemenu. Přechodné omezení, které vzbudilo mezinárodní protesty, se má uvolnit po zpřísnění prověrek a po přezkoumání mechanismu přijímání migrantů.

UNICEF uvedl, že děti akutně potřebují humanitární pomoc v Sýrii, Jemenu, Iráku, Súdánu, Somálsku – tedy v zemích, jichž se exekutivní příkaz týká – a dále v Demokratické republice Kongo, Etiopii, Nigérii a Jižním Súdánu.

Tyto země na seznamu sice nejsou, ale platí pro ně všeobecný dočasný zákaz vstupu uprchlíků. UNICEF rovněž požádal bohaté státy o 3,3 miliardy dolarů (82,9 miliardy Kč) na pomoc dětem po celém světě, z čehož téměř 40 procent by šlo na pomoc syrským dětem, a to jak uprchlíkům, tak těm, které v zemi zůstaly.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Trumpův příkaz nejvíc poškodí ty nejzranitelnější ženy a děti prchající před terorem,“ citoval The New York Times Jennifer Simeovou z Mezinárodního záchranného výboru (IRC). „Jde o děti ze zdevastovaných měst, například z Aleppa. Utíkají před Islámským státem a bombami syrského prezidenta Bašára Asada a Amerika se k nim otáčí zády,“ dodala s tím, že polovině syrských uprchlíků, kterým Spojené státy dosud poskytly azyl, je méně než 14 let.

OSN tvrdí, že na pomoc syrským dětem potřebuje asi miliardu dolarů (25,1 miliardy Kč). Syrská uprchlická krize je podle OSN největší humanitární krizí od druhé světové války. UNICEF uvádí, že v zemích sousedících se Sýrií je 2,2 milionu dětských uprchlíků. Dalších 5,8 milionu syrských dětí stále žije ve válkou zmítané zemi a fond jim chce pomoci částkou 300 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Peníze by jim zajistily hlavně pitnou vodu, léky a hygienické potřeby.

Fond upozorňuje na podvýživu milionů dětí v Jemenu, Súdánu a Somálsku

Na pomoc dětem v Jemenu, kde je občanská válka a hladomor, UNICEF žádá 200 milionů dolarů (pět miliard Kč). Peníze by podle organizace pomohly 6,9 milionu dětí trpících podvýživou.

V Iráku podle UNICEF potřebuje pomoc 5,1 milionu dětí. Asi čtvrtina z nich byla v důsledku války vysídlena z domovů. Fond žádá pomoc v objemu 160 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč), aby děti mladší pěti let mohly být očkovány proti dětské obrně.

V Súdánu chce UNICEF pomoci více než dvěma milionům dětí, kterým je méně než pět let a které trpí podvýživou. Žádá proto o 100 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč). S humanitární krizí se dál potýká i Somálsko. UNICEF odhaduje, že až 850 000 dětí, kterým je méně než pět let, bude letos trpět podvýživou. Fond proto žádá o 60 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč).