Střelba v québecké mešitě byla dílem osamělého vlka. Zemřelo šest lidí

Události: Při útoku v mešitě zemřelo šest lidí (zdroj: ČT24)

Univerzitní student zastřelil v neděli večer v islámském kulturním centru v kanadském Québecu šest lidí. Policie, která útok vyšetřuje jako teroristický čin, zadržela původně dva podezřelé muže. Jeden z nich byl ale později označen jako svědek. Teroristický útok byl podle policistů dílem „osamělého vlka“. Premiér Justin Trudeau čin označil za „teroristický útok na muslimy“ a vyjádřil soustrast pozůstalým.

Vrah, identifikovaný jako Alexandre Bissonnette, je studentem Lavalovy univerzity, která stojí nedaleko mešity, kde byl útok spáchán. O motivech jeho činu nebo o jeho minulosti odmítla policie sdělit jakékoli podrobnosti.

Útočník podle svědků vtrhl do islámského střediska, známého jako velká québecká mešita, s lyžařskou kuklou na obličeji. Zastřelil zde šest lidí, dalších pět osob je v kritickém stavu v nemocnici. Dvanáct lidí utrpělo vesměs lehčí zranění.

V době útoku bylo v mešitě kolem 50 osob, její ředitel Mohamed Yangui uvedl, že se útok odehrál v části, která je určena mužům.

K útoku se nepřihlásila žádná radikální skupina, několik krajně pravicových sdružení naopak čin odsoudilo.

„Je zdrcující vidět takové nesmyslné násilí. V rozmanitosti je naše síla, náboženská tolerance je hodnotou, kterou my, Kanaďané, chováme v srdci,“ uvedl v prohlášení premiér Trudeau. Útok přitom označil za zbabělý čin. Kondolenci kanadské vládě po telefonu vyjádřil i americký prezident Donald Trump. 

Kanada vítá uprchlíky

Ke střelbě došlo pouhých pár dní poté, co Trudeau řekl, že Kanada vítá uprchlíky, kterým šéf Bílého domu Trump dočasně zakázal vstup do USA, a to nezávisle na jejich vyznání. Jde o občany sedmi většinově muslimských zemí včetně Sýrie. Trump tak dle svých slov učinil kvůli zajištění národní bezpečnosti.

Premiér provincie Québec Philippe Couillard slíbil, že úřady muslimy podpoří. „Sjednoťme se proti násilí,“ vyzval veřejnost.

„Nejsme v bezpečí,“ říká přistěhovalec z Maroka, který žije v Québecu desítky let

Islámské středisko se stalo terčem vandalů už loni v červnu, kdy k jeho vchodu někdo umístil prasečí hlavu. Podle koránu jsou prasata nečistá zvířata a muslimové je nejedí.

„Nejsme tu v bezpečí,“ řekl Mohammed Oudghiri, který se obvykle chodí do mešity modlit. V Québecu prý žije 42 let, ale nyní má tak vážné obavy, že přemýšlí o návratu do Maroka.

Masové střelby jsou v Kanadě výjimečné. Země má mnohem přísnější zákony týkající se držení zbraní. „Je to smutný den pro všechny obyvatele Québecu a Kanaďany, doufám, že jde o ojedinělý incident,“ podotkl Mohamed Yacoub z islámského komunitního centra v Montrealu.

Útoků na muslimy v Kanadě ale během posledních let přibývá. „Intenzivnější debaty a útoky probíhají v provinciích, jako je Ontario nebo Québec, kde je výraznější procentuální zastoupení muslimů. Québec je typicky silně katolická provincie. Mnohem intenzivněji než celý zbytek Kanady řeší postoj k sekularizaci, nošení náboženských symbolů a k náboženským menšinám,“ konstatovala amerikanistka Magdalena Fiřtová.

„Statisticky se počet útoků na mešity, ženy v šátcích, verbálních útoků během asi tří let zdvojnásobil. Hovoří se o tom, že rasismus se přeměňuje na islamofobní postoj, i když postoj k imigrantům celkově se nijak dramaticky nemění,“ doplnila expertka s tím, že Trudeau se tento trend snaží zvrátit pozitivním směrem.

„Jeho vláda přijímá antiislamofobní opatření, přijala už 35 tisíc uprchlíků ze Sýrie a slibuje přijetí dalších dvaceti tisíc. Snaží se společnosti symbolicky ukázat správný směr otevřenosti a navázat na poválečnou liberální tradici, společnost se ale bojí,“ upozornila Fiřtová.

New York posiluje ostrahu mešit

Starosta New Yorku Bill de Blasio řekl, že kvůli útoku v Kanadě zamíří k mešitám ve městě víc policejních hlídek. „Všichni Newyorčané by měli být ostražití. Pokud něco spatříte, oznamte to,“ apeloval na Američany de Blasio.