Kambodžský pepř znovu ožívá, i díky ochraně EU

Horizont ČT24: Kambodžský pepř znovu ožívá, i díky ochraně EU (zdroj: ČT24)

Takzvaný kampotský pepř z jižní Kambodži je jedním z nejkvalitnějších na světě. V oblasti ho pěstují už přes 700 let. Teror Rudých Khmérů a následná občanská válka toto odvětví pohřbily. Teď ale i díky ochranné značce Evropské unie zažívá znovuzrození. Jeho cena na trzích je od znovunastartování produkce trojnásobná.

Po pepři z plantáží v jižní Kambodži pro jeho aroma prahnou ti nejlepší světoví šéfkuchaři. K renesanci v pěstování pikantního koření v zemi přispělo jeho zařazení na evropský seznam produktů s chráněným zeměpisným označením. Kampotský pepř teď sdílí příčku jedinečnosti třeba s cheddarem nebo šampaňským.

„Certifikace EU pro naše farmáře znamená větší jistotu. Navíc to stabilizuje trh s pepřem a pomůže to zachovat jeho kvalitu,“ uvedl ředitel asociace na podporu kampotského pepře Ngoun Lay.

Tradici pěstování pepře zarazila válka

Kultivaci pepře podporovali už kdysi králové říše Angkor ve 13. století. Za francouzské kolonizace země produkovala 8 tisíc tun koření ročně. Vláda Rudých Khmérů a následná občanská válka vše zničily. K tradici se farmáři vrátili až v novém tisíciletí.

Kambodžský pepř
Zdroj: ČT24

„Začali jsme před čtyřmi lety od nuly, zasadili jsme všechny rostliny. Teď jich máme 20 tisíc,“ uvedla spolumajitelka jedné z plantáží Nathalie Chaboche.

Tradiční je i způsob pěstování. Plantáže například simulují prostředí džungle, kde pepřovník v prvopočátcích rostl. Palmové listí vytváří stín, půdu farmáři hnojí netopýřím a kravím trusem.

„Běžně můžeme sklízet až dvacet let z jedné rostliny,“ uvedl spolumajitel jedné z farem Norbert Klein.

I když plantáží v posledních letech přibývá, poptávka po pepři stále převyšuje nabídku. Kilo kampotského pepře ve Francii proto vyjde zhruba na 230 eur, v Německu na 380 eur.

Vydáno pod