Hollande na návštěvě Berlína uctil památku obětí útoku. Unii podle něj čeká řada výzev

Merkelová a Hollande v Berlíně uctili památku obětí útoku (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Francois Hollande je na návštěvě Berlína. S německou kancléřkou Angelou Merkelovou uctil památku obětí nedávného teroristického útoku. Mluvili spolu také o budoucnosti Evropské unie. Tu podle nich čeká řada výzev kvůli nástupu Donalda Trumpa do čela Spojených států a taky plánovanému odchodu Velké Británie.

„Britské referendum je hluboký zářez do rozvoje Evropské unie. Důležitější je ale závazek, který jsme si dali už v Bratislavě, že sedmadvacet členských zemí stojí při sobě,“ uvedla Merkelová.

„Čelíme výzvám a mluvme upřímně, jsou to výzvy, které přináší nová americká administrativa. Jistěže musíme mluvit s Donaldem Trumpem, když si ho Američané vybrali za prezidenta. Ale musíme mu ukázat, co jsou evropské zájmy a hodnoty,“ uvedl Hollande.

Francois Hollande a Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Budoucnost Francie je v EU, uvedl Hollande

Oba státníci také varovali před hrozbami. Evropa se podle francouzského prezidenta musí postavit extremismu a sílícím populistickým hnutím. Hollande varoval třeba před případným odchodem z Unie. Ten navrhuje Marine Le Penová, jedna z jeho možných nástupkyň v Elysejském paláci.

Francie by se sama ubránila. Umí si představit svou budoucnost vně Evropy. Ale přišli bychom tím o základní princip toho, jací jsme. Francie je evropská. A její budoucnost je mezi ostatními.
Francois Hollande

Oba státníci pak z kancléřství zamířili na berlínské náměstí, kde před Vánocemi zemřelo dvanáct lidí během teroristického útoku. S masakry ve jménu hnutí Islámský stát mají zkušenosti obě země a nejen ony.

„Chceme jasně ukázat, že si nenecháme sebrat náš životní styl. Francouzi a hlavně Pařížané to už ukázali ohromujícím způsobem. Jsme spolu velmi těsně spojeni, i pokud jde o odpověď na islamistickou hrozbu,“ uvedla Merkelová. I té se ale podle Merkelové a Hollanda musí všech 27 zemí postavit společně.