Francie zakázala bezedné nápoje ve fastfoodech. Kvůli obezitě

Ve Francii platí od pátku zákaz podávání takzvaných bezedných nápojů. Ty se staly obvyklou nabídkou v restauracích s rychlým občerstvením. Vláda tak chce bojovat proti nárůstu obezity, která se u tamního obyvatelstva přibližuje průměru Evropské unie. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Opatření zakazující konzumaci neomezeného množství sladkých nápojů v papírovém pohárku za jednotnou cenu či nabídku tohoto pití zdarma platí i pro nápoje s umělými sladidly.

Francie tak chce omezit riziko vzniku obezity, nadváhy a cukrovky zejména u mládeže, a to na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta loni v říjnu vyzvala vlády jednotlivých zemí, aby v zájmu boje proti obezitě i proti zubnímu kazu uvalily na slazené nápoje zvláštní daň.

Výskyt případů obezity se ve světě mezi lety 1980 až 2014 zvýšil více než dvojnásobně, uvedla WHO. Obézních je na světě asi jedenáct procent mužů a patnáct procent žen, což odpovídá více než půl miliardě lidí. Ve Francii je obézních 15,3 procenta obyvatel, v Británii přes dvacet procent, v Itálii pak skoro jedenáct procent a v České republice přes devatenáct procent.

Svůj návrh vyššího zdanění slazených nealkoholických nápojů, sportovních nápojů, ale třeba i stoprocentních ovocných džusů, opírá WHO o pozitivní zkušenosti s podobnými opatřeními zavedenými v souvislosti s bojem proti kouření.

Jak bojují proti obezitě jinde ve světě?

Boj proti nezdravým nápojům zahájilo v Evropě už před několika lety třeba Dánsko. Tamní vláda zavedla daň na limonády a pivo, která se zemi značně nevyplatila. Lidé totiž začali jezdit nakupovat sladké nápoje do sousedního Německa. Kabinet se pak rozhodl daň zrušit.

Daň z nápojů zavedla již dříve také Belgie, Francie a Mexiko. Daně tohoto typu vybíraly s různým úspěchem po mnoho let také skandinávské země. I v Maďarsku uvalili daň z nápojů s přidaným cukrem a také daň z tuku třeba na smažené brambůrky. V Chile a Kalifornii zase kvůli tlustým dětem zakázali, aby se v rychlých občerstveních dávaly k dětským menu hračky.

Na americké půdě je známým bojovníkem proti špatným stravovacím návykům starosta New Yorku Michael Bloomberg. Ten chtěl uchránit obyvatele svého města před obezitou a prosadil zákaz prodeje velkých sladkých nápojů. Omezení se mělo týkat rychlého občerstvení, restaurací, kin, sportovních stadionů a kaváren. Americký soud ale tento zákaz zrušil na základě žaloby odvětvových svazů.