Čína je v pohybu. Kvůli svátkům cestují stamiliony Číňanů

Číňané míří poslední dny na takzvané jarní svátky, které vrcholí oslavami lunárního nového roku. Železniční i letecké spoje jsou beznadějně vyprodané. Rok ohnivého kohouta začíná 28. ledna.

Čína zažívá v těchto dnech velký nápor na dopravu s tím, jak se blíží čínský nový rok. Velká města se vyprazdňují. Jen z Pekingu odjíždí téměř patnáct milionů lidí, jako by se dali do pohybu všichni Češi a Slováci najednou.

Pro stamiliony Číňanů je to každoroční rituál. Trpělivě snášejí fronty a tlačenice, protože odměna na konci stojí za to. Pro mnohé dělníky je to i jediná příležitost setkat se s rodinou. Největší exodus zažívá Kuang-čou v jižní Číně, kde jsou obří průmyslové zóny.

Pokud jde o znamení nového roku, prudký kohout střídá zlomyslnou opici. Traduje se, že lidé ve znamení kohouta jsou dochvilní, což se bude hodit, až po svátcích pojedou zpátky do práce.

Co čekat od kohouta?

Zatím se ale lidé připravují na oslavy. V zábavním parku v Pekingu symbolicky připravují kohoutí zápasy. „Bojovného ducha kohouta je třeba využít v podnikání ‒ jeho vytrvalost, úsilí a vynalézavost,“ míní manažer ekoparku Lao-sang Sun Chaj-čchang.

Čína je v pohybu. Kvůli svátkům cestují stamiliony Číňanů (zdroj: ČT24)

Je to i doba, kdy se Číňané zajímají o budoucnost. Mistr feng-šuej předvídá světu chaos a hašteření. „Čínskou ekonomiku čeká obrat dolů. Situace nebude dobrá, ale překoná to,“ říká Čchang Čchi-jün.

Vytíženost dopravy při čínské oslavě nového roku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod