Římská starostka je před soudem kvůli zneužití funkce

Italské populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) se postavilo za svou členku a starostku Říma Virginii Raggiovou, kterou policie vyšetřuje kvůli podezření ze zneužití funkce a křivé výpovědi. Raggiová loni stanula jako první žena v čele radnice italské metropole. Před volbami slibovala, že skoncuje s korupcí ve vedení města.

Raggiová se musí příští týden dostavit k výslechu kvůli jmenování Renata Marry ředitelem odboru cestovního ruchu na římské radnici.

Případ souvisí s kauzou bývalého personálního šéfa římské radnice Raffaeleho Marry, Renatova bratra, který byl dlouho považován za pravou ruku Raggiové. Marru policie zadržela loni v prosinci kvůli podezření z korupce.

Nemohu teď dělat nic jiného, než jí být nablízku v době, která je velmi těžká.
Beppe Grillo
zakladatel a předseda M5S

Raggiová tvrdí, že Renata Marru jmenovala do funkce na základě vlastního rozhodnutí. Podle telefonních odposlechů, které zveřejnila italská média, měl ale na jmenování šéfa odboru cestovního ruchu vliv jeho bratr Raffaelle Marra.

Podle italských médií je pro populistické hnutí M5S klíčové, jak Raggiová obstojí ve své funkci. Římská starostka je jednou z jeho nejviditelnějších političek a její úspěch či neúspěch by mohl ovlivnit i podporu hnutí v předčasných volbách.

Pokud budou skandály kolem Raggiové pokračovat, je podle některých italských médií jen otázkou času, kdy se opoziční hnutí od své členky distancuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hnutí pěti hvězd vzniklo v roce 2009 jako protestní strana, již založil komik a blogger Grillo a která oficiálně bojuje proti korupci v italské politice. V poslední době těžilo hnutí z upadající obliby vládní Demokratické strany, dlouhých let ekonomické stagnace a migrační vlny, která zemi těžce zasáhla.

Hnutí prosazuje trvale udržitelný rozvoj, právo na přístup k internetu a environmentalismus, ale i přímou demokracii. V zahraniční politice odsoudilo vojenské intervence Západu na Středním východě, ať už jde o Afghánistán, Irák či Libyi. Odmítá i jakýkoli zásah v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Populisté se nedávno postavili spolu s dalšími stranami proti ústavním změnám, jež nakonec Italové odmítli v referendu a s nimiž spojil premiér Matteo Renzi svou budoucnost. Po referendu padla jeho středo-levicová vláda.