Ameriku opravíme, poté znovu vybudujeme, řekl Trump ve Filadelfii

Ameriku opravíme, poté znovu vybudujeme, řekl Trump ve Filadelfii (zdroj: ČT24)

Nový americký prezident Donald Trump chce Transpacifickou smlouvu nahradit dvoustrannými dohodami – a přinést tak nová pracovní místa pro Američany. Řekl to republikánským členům Kongresu na setkání ve Filadelfii. Mluvil také o nutnosti opravit či nově vybudovat infrastrukturu, zajistit bezpečnost nebo využívat přírodní bohatství a „čisté krásné uhlí“. Trvá na tom, že obyvatelé USA nebudou za zeď při hranicích s Mexikem platit.

Podle Trumpa čeká na Kongres dost práce, se kterou není možné vyčkávat. „Desítky milionů Američanů nám projevily důvěru, teď to musíme naplnit,“ zmínil nový prezident. „Podnikl jsem nezbytné kroky k tomu, aby se navrátila vláda práva a aby se moc vrátila obyčejným Američanům,“ dodal.

Ohledně nedávno podepsaného dekretu o vystoupení USA z Transpacifické dohody uvedl, že se chystá s jednotlivými státy vyjednávat bilaterální dohody. „Budou to dohody, které zajistí pracovní místa,“ dodal.

Donald Trump
Zdroj: ČTK/AP

Trump také potvrdil, že společná schůzka s mexickým prezidentem Nietem příští týden nakonec nebude. „Pokud Mexiko nebude zacházet s USA spravedlivě s úctou, pak by taková schůzka byla k ničemu,“ prohlásil. Počítá dál s tím, že Mexiko bude za plánovanou zeď zpětně platit. Něco takového ale jeho mexický protějšek jednoznačně odmítá

Plánovanou zeď Trump označil jako součást jedné ze svých priorit, tedy bezpečnosti. „Začali jsme s prvními kroky proti imigraci. Urychlíme odstraňování zločinců. Tím myslím okamžité odstraňování všech přistěhovalců-zločinců v této zemi,“ zmínil.

Mexiko se podle nového šéfa Bílého domu také těší přílišným výhodám díky severoamerické dohodě NAFTA. Trump proto zopakoval, že země od této smlouvy odstoupí, stejně jako od transpacifické dohody TTP.

Věřte mi, budeme mít spoustu obchodních dohod. A jestli s námi nebude ta která země jednat férově, pošleme jí třicetidenní výpověď.
Donald Trump

Zatímco setkání s mexickým prezidentem Trump odsunul na neurčito, s první zahraniční návštěvou v Bílém domě naopak pevně počítá. „Zítra se setkám s paní premiérkou Británie a pořád ještě nemám jmenovaného ministra financí. Oni chtějí mluvit o obchodu, takže to budu muset dělat sám, což nevadí,“ řekl s úsměvem.

Trump s viceprezidentem Mikem Pencem
Zdroj: Reuters

Republikánští členové Kongresu, kteří mají v obou komorách většinu, si na Trumpa oproti plánovanému začátku počkali zhruba hodinu. „Pensylvánie je pro mě výjimečný stát z mnoha důvodů. Říkali jste: Pensylvánii není možné vyhrát, neexistuje pro Trumpa žádná možnost vítězství v Pensylvánii, ale podařilo se to,“ řekl Trump na začátku proslovu.

Ocenil i samotné město Filadelfie kvůli jeho roli v dějinách USA i faktu, že zde chodil do školy.

Trump při inauguraci slíbil začít s prací ihned – a také tak učinil. V prvním týdnu podepsal hned několik dekretů, které mimo jiné ruší některá opatření jeho předchůdce Obamy.

Donald Trump se chystá na letecký přesun do Filadelfie
Zdroj: Reuters

Co Trump mimo jiné v prvních dnech podepsal?

Stihl také schválit nominaci své administrativy, na dálku pohovořit s několika státníky a přichystat první uvítání zahraničního politika. V pátek zavítá do Bílého domu britská premiérka Theresa Mayová. Ta se shodou okolností zúčastní i zmíněného setkání republikánů ve Filadelfii.