Zbavme se iluzí. Trump půjde za tím, co slíbil, říká novinář Anýž

Anýž: Trumpovi věřím empatii s lidmi, nikoliv vztah k bohu (zdroj: ČT24)

První týden úřadování Donald Trump příliš neotálel. Řada podepsaných dekretů či oznámených kroků dává tušit, že Bílý dům je rozhodnut plnit svůj program z kampaně – či se o to alespoň pokusit. Podle novináře Daniela Anýže nicméně řadu kroků čeká delší a složitější cesta, než by sám prezident rád viděl.

„Měli bychom už ztratit iluze, že nesplní to, co sliboval, nebo se o to nebude pokoušet. Nepůjde to tak rychle, jak by si Trump představoval, ale plní svůj program,“ zmiňuje novinář.

Trump neváhal během minulých dnů například vydat stopku příspěvků pro zahraniční organizace, které vykonávají potraty či poskytují poradenství. S podobným krokem kdysi přišel další republikán v Bílém domě: George W. Bush. Opatření ale zpětně zrušil jeho nástupce Barack Obama.

Jde tak o vzkaz směrem ke konzervativním věřícím, které přinesl do Trumpova tábora hlavně guvernér Indiany a viceprezident Mike Pence. Bez známého evangelíka by Trump hledal podporu u hluboce věřících lidí mnohem obtížněji, soudí novinář.

Trump s manželkou a synem Barronem při inauguračním průvodu
Zdroj: Reuters

Trump přitom na jihu překvapivě porážel v primárkách i Teda Cruze, který je sám evangelík. „Prvek víry je ale jedna z věcí, které Trumpovi nevěřím. Ne proto, že je dvakrát rozvedený a mluví o ženách všelijak. Z něho necítím, že by k tomu měl blízko,“ uvedl v Interview ČT24.

„Naopak bych řekl, že je autentický ve schopnosti rozumět normálnímu člověku, i když je miliardář – že má pro to nějaký cit na rozdíl od Baracka Obamy,“ dodává Anýž.

Restart obřích ropovodů Keystone XL a Dakota Access je prý zase jasným vzkazem obyvatelům středozápadu. „Trump chce zkrátka podpořit těžaře. Je to zdroj pracovních míst pro lidi, kteří ho volili ve Virginii, Pensylvánii, Ohiu,“ poznamenal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Například deník Politico ale upozorňuje, že vlnu exekutivních příkazů z posledních dní Trump příliš nekonzultuje s odborníky. Řada dokumentů proto ve finále může narazit, tvrdí list. Například dekret o znovuzavedení kontroverzních výslechových metod překvapil jak ministra obrany Jamese Mattise, tak také šéfa CIA Mika Pompea.

O vydání dekretu k zastavení zdravotnické reformy, tzv. Obamacare prý vůbec nevěděli zástupci Kongresu nebo valná většina ministerstva zdravotnictví. Právě Kongres a úředníci přitom ponesou hlavní břímě realizování těchto změn, dodává Politico.

Co Trump v prvních dnech podepsal?

 Lidé blízcí Trumpovi tvrdí, že chce každý den něco předložit svým příznivcům. „Je rozhodnutý ukázat lidem, že se práce chopil hned od prvního dne,“ citoval deník jeden zdroj s tím, že Trump takto rovněž demonstruje, že Obamovo funkční období je již minulostí.

Dekrety podle zákulisních zdrojů vychází z pera Trumpova hlavního politického poradce Stephena Millera a Trumpova hlavního stratéga Steva Bannona, další nápady pak poskytuje tým, který má na starosti přebírání moci a který nepracuje v Bílém domě.

Pro některé poradce v Západním křídle Bílého domu, kde má prezident kancelář, je prakticky nemožné dozvědět se o obsahu exekutivních příkazů, tvrdí zaměstnanci.