Rakouská policie zadržela osm lidí kvůli terorismu

Rakouská policie zadržela během protiteroristických raziích ve Štýrském Hradci a Vídni osm lidí. Podle listu Kronen Zeitung byly zátahy namířeny na osoby pocházející ze zemí někdejší Jugoslávie a policie se na ně připravovala několik týdnů.

Bezpečnostní akce, o které zastupitelství hovoří jako o koordinovaném a dlouho připravovaném zásahu, se zúčastnilo na 800 policistů. K raziím úřady přikročily v rámci probíhajícího vyšetřování teroristických aktivit radikálního hnutí Islámský stát.

Kronen Zeitung s odvoláním na své zdroje poznamenal, že policie se soustředila na okolí radikálního kazatele Mirsada O., kterého loni v červenci poslal soud ve Štýrském Hradci na 20 let do vězení.

Razie proběhly nejen ve Štýrském Hradci, ale také ve Vídni. V obou městech se podle médií bezpečnostní sbory zaměřily i na muslimské modlitebny, které získávají podporu v zahraničí, především v arabském regionu. 

Akce podle všeho nesouvisí s osobou 17letého mladíka, který byl kvůli podezření z plánování teroristického útoku zatčen minulý pátek.