Muslimové v Rakousku radí: Energii si vybíjejte tělovýchovou, ne terorem

Tělovýchovou proti terorismu, nabádají muslimští sportovci (zdroj: ČT24)

Sportovci původem z muslimských zemí spustili na školách ve Vídni i jiných městech Rakouska novou kampaň. Dle hesla „ve zdravém těle zdravý duch“ se snaží jít mladým vrstevníkům příkladem. Na hrozbu radikálních myšlenek mají jednoduchý recept - sport.

Jednou z tváří kampaně je i aktuální mistr Rakouska v kickboxu. Karim Mabrouk používá bojové chvaty výhradně k soutěžení. Jak mladou energii správně nasměrovat, chce ukázat co nejvíce lidem.

„Musíte prostě myslet jako člověk, pak vám dojde, že to není správné, nezáleží na náboženství, jedinci. Každý ví, že se nesmí zabíjet nevinní lidé,“ říká Karim.

Program „Ne, ve jménu boha“ má předcházet radikalizaci mladých lidí, většinou přistěhovalců z muslimských zemí. Účastníci kampaně obcházejí školy, vyprávějí své příběhy a přesvědčují studenty, že násilí a teror není cesta. Zájem škol o jejich přednášky přitom stoupá.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V Rakousku nyní žije přes půl milionu muslimů. Radikalizace se vláda obává hlavně u druhé generace imigrantů. V zemi v současnosti eviduje několik desítek islamistů.

„Dostali jsme několik tipů, že Rakousku a především oblasti Vídně hrozí útok. Během několika dní jsme identifikovali potencionálně nebezpečnou osobu,“ zmiňuje šéf úřadu pro veřejnou bezpečnost Rakouska Konrad Kogler.

Mluví o případu 18letého Rakušana původem z Albánie. Policie ho zadržela v jednom vídeňském domě, když údajně plánoval teroristický útok s pomocí výbušniny. Jedním z cílů mělo být zřejmě i metro.

Do země přijel podezřelý mladík nedávno z Německa, kde se dostal do kontaktu s islamisty, a podle médií byl fanatickým příznivcem takzvaného Islámského státu. Policie jeho plány překazila, přesto poslala do ulic posílené hlídky a obyvatele vyzývá k obezřetnosti.

Vydáno pod