V Jihočínském moři vládneme my, obořila se Čína na Trumpova mluvčího

Čína potvrdila svou „nespornou suverenitu“ nad částí Jihočínského moře a varovala Washington, že bude „bránit svá práva v oblasti“. Reagovala tak na slova mluvčího Bílého domu Seana Spicera, který prohlásil, že Trumpova vláda Číně zabrání, aby obsadila ostrovy v mezinárodních vodách.

„Pokud tyto ostrovy jsou v mezinárodních vodách a nejsou součástí Číny, pak budeme chránit mezinárodní vody před územními nároky cizích států,“ řekl v pondělí mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Peking dal najevo, že si takový přístup nenechá líbit. „Suverenita Číny nad ostrovy v Jihočínském moři a přilehlými vodami je neoddiskutovatelná,“ prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. „Čína je odhodlána bránit svá práva a zájmy,“ dodala.

Čína prý vede „mírová jednání se zainteresovanými zeměmi regionu“. Mluvčí také zdůraznila, že USA nepatří k zemím, kterých se spor o území v Jihočínském moři týká. „Žádáme Spojené státy, aby respektovaly fakta, mluvily a jednaly s obezřetností a nepoškozovaly mír a stabilitu v Jihočínském moři,“ konstatovala Chua.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ještě před svým nástupem do funkce tento měsíc prohlásil, že USA by měly zamezit Pekingu v přístupu na nově vytvořené ostrovy ve sporných vodách Jihočínského moře. Čínská státní média pak varovala, že tyto snahy by vedly k „ničivému střetu“.

Čínští vojáci na jednom ze Spratlyho ostrovů
Zdroj: Reuters

Satelitní snímky mají dokazovat vojenský účel ostrovů

Čína vytvořila v posledních letech umělé ostrovy navršením písku u korálových útesů v Jihočínském moři a poté na nich začala budovat infrastrukturu – ranveje až o délce tří kilometrů vhodné i pro vojenské účely, přístavy, majáky, radarové stanice, ubytovací zařízení a další prvky.

V prosinci americké Středisko pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) uvedlo, že podle satelitních snímků Čína pravděpodobně rozmístila protiletadlové a protiraketové systémy na všech sedmi umělých ostrovech.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si přitom činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Obamova administrativa se stavěla k budování ostrovů značně kriticky a zavázala se zajistit svobodné právo plavby po Jihočínském moři. Do sporných oblastí posílala námořní lodě.