Chile sužují nejhorší požáry za půlstoletí

V Chile zuří jedny z nejhorších lesních požárů v historii země. Shořelo už více než 130 tisíc hektarů lesa. Situaci navíc zhoršuje pokračující sucho a teploty kolem 40 stupňů. Vládě přislíbily pomoc Španělsko, Mexiko a Peru.

Plameny na mnoha místech zničily obydlí, podniky, pastviny nebo vinice. Nejhorší je situace v oblasti O'Higgins v jižní a centrální části země, kde vláda vyhlásila stav přírodní katastrofy. Kouř zahalil oblohu nad řadou měst včetně metropole Santiaga.

„Čelíme největší lesní katastrofě v naší historii. Požáry pokrývají plochu dvacetkrát větší než loni, nachází se na ní 44 aktivních ohnisek, zasaženo je sedm regionů,“ konstatovala chilská prezidentka Michelle Bacheletová.

Na likvidaci ohně pracují čtyři tisíce hasičů a vojáků, kterým pomáhají správci lesů i místní obyvatelé. V některých oblastech si lidé stihli před evakuací vzít to nejdůležitější - jinde to štěstí neměli.

„Oheň přišel velmi, velmi rychle. Bylo to šokující, protože ze všech těch kopců, které vidíte kolem, začal sestupovat ve stejnou chvíli. Byli jsme obklopení kilometry ohně, který srovnal se zemí všechno, co mu stálo v cestě,“ podotkla jedna z místních žen Tarcila Becerraová.

Chile se potýká s jedněmi z nejhorších požárů v historii (zdroj: ČT24)

Podle šéfa chilské lesní správy způsobili požáry lidé. Není ale jasné, zda byly založené úmyslně. O víkendu se preventivně zavřou všechny národní parky v postižených oblastech. Žádná rezervace zatím nebyla neštěstím přímo zasažena.