Telička: Budu spoléhat na dialog i s dalšími politickými frakcemi v EP

Devadesátka ČT24: Český zástupce ve vedení EP (zdroj: ČT24)

Česko má po čase opět svého zástupce v nejužším vedení europarlamentu. Jedním ze čtrnácti místopředsedů byl zvolen Pavel Telička (ANO 2011 ). O tom, jaké portfolio by rád měl na starosti, bude v úterý vpodvečer jednat s novým šéfem Evropského parlamentu, Italem Antoniem Tajanim. Telička to uvedl v pondělní Devadesátce ČT24.

Telička kandidoval za Alianci liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), která se před volbami nového předsedy EP dohodla na koalici s Evropskou lidovou stranou (EPP).„Určitě budu spoléhat na dialog i s dalšími politickými frakcemi. Jsem připraven naslouchat všem českým kolegům (europoslancům) a to, co bude relevantní k diskusi na předsednictvu Evropského parlamentu, tak tam přenášet,“ prohlásil Telička.

Bývalý český eurokomisař dále řekl, že otázka budoucnosti fungování Evropské unie nestojí na okřídleném „více či méně Evropy“.

„Někde jsme možná zašli příliš daleko v tom, jaké kompetence členské státy přenesly na unijní úroveň a jak je s nimi nakládáno, a někde zase naopak by Unie ty kompetence potřebovala mít, aby byla schopná řešit společné problémy,“ zdůraznil Telička.

Jako příklad zmínil případné posílení kompetencí v oblasti bezpečnosti a obrany. „Je důvod - a taková je pozice, kterou dlouhodobě zastávám - aby Evropská unie disponovala integrovanými vojenskými a bezpečnostními kapacitami. Stačí se podívat na situaci v Unii, na jejích hranicích nebo za jejími hranicemi. A pokud chce mít EU, při současném vývoji v Rusku a USA, skutečně nějakou váhu, tak se bez těchto kapacit neobejde,“ dodal Telička.

Narodil se ve Washingtonu v rodině diplomata, v dětství žil několik let také v Argentině a Británii. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1986). Před listopadem 1989 byl dva roky členem KSČ.

Výborně ovládá angličtinu i francouzštinu, dobře hovoří německy a rusky. Je náruživým sportovcem, v minulosti se věnoval zejména ragby. Vrcholového sportu musel kvůli zranění kolena zanechat, v letech 2006 až 2009 byl ale šéfem České rugbyové unie.

Po vysoké škole začal pracovat na ministerstvu zahraničí, brzy se zaměřil na problematiku EU; v roce 1990 se stal členem delegace pro jednání o přidružení, o rok později nastoupil do Stálé mise ČR při Evropských společenstvích (ES).

V letech 1993 až 1995 působil jako zástupce velvyslance při ES, poté vedl odbor ES na ministerstvu zahraničí; od ledna 1998 byl pět let náměstkem ministra zahraničí (od října 1999 prvním náměstkem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti).

V letech 2003 až 2004 byl velvyslancem ČR při EU a od května do listopadu 2004 působil jako eurokomisař; od prosince 2004 byl deset let společníkem poradenské firmy Bxl-Consulting, působil i v představenstvu těžařské společnosti New World Resources (majitel OKD).

Do Evropského parlamentu byl zvolen jako nestraník za hnutí ANO (od května 2014). Je místopředsedou frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE).

Pavel Telička, lídr kandidátky hnutí ANO
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK