Polsko posiluje ozbrojené složky. Nakoupí nové vrtulníky, ponorky i stíhačky

Polsko letos vydá na armádu dvě procenta svého HDP (zdroj: ČT24)

Modernizace, síla, kvalita – tři letošní cíle polské armády. Sloužit v ní bude 125 tisíc vojáků, což je o čtvrtinu více než loni. Podle premiérky Beaty Szydlové je snaha o větší bezpečnost země prioritou roku 2017. Také ministr obrany Antoni Macierewicz se domnívá, že letošek je klíčovým z pohledu polských ozbrojených sil. „Jde o to, abychom byli schopni čelit rostoucímu ohrožení, které visí nad Polskem,“ zdůraznil Macierewicz.

Varšava často zmiňuje anexi Krymu a roli Moskvy v konfliktu na Ukrajině. Sleduje i posilování vojenské přítomnosti v Kaliningradské oblasti u polských hranic a narušování vzdušného prostoru v Pobaltí.

Polsko letos na armádu vydá v přepočtu 230 miliard korun, tedy dvě procenta HDP, přičemž čtvrtina půjde na modernizaci výzbroje. Hlavně na protivzdušnou obranu, vrtulníky a námořnictvo. To získá tři nové ponorky.

Domácí technologie má přednost

V případě vrtulníků se hovoří o strojích Black Hawk vyráběných v polském Mielci. „Snažíme se, aby polská technologie byla co nejvíce zastoupena při nákupech pro potřeby naší armády. Je to totiž strategický přístup,“ popsal situaci Michal Wasiewicz z Institutu letecké technologie.

Větší bezpečnost země by podle polské vlády měla zajistit nejen modernější armáda, ale i přítomnost vojsk NATO. V Žagani už působí tisíc Američanů. Další tři tisíce jich brzy přijedou a přidají se i uniformy jiných zemí Severoatlantické aliance.