Záchranáři věří, že najdou v troskách zavaleného hotelu další živé

Záchranáři postupují pomalu, aby nepoškodili vzduchové kapsy (zdroj: ČT24)

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na sobotu vyprostili další čtyři živé lidi, což zvyšuje počet zachráněných na jedenáct. Potvrzeno je zatím pět mrtvých. Nejméně 23 lidí ovšem úřady stále pohřešují. Lavina spadla na hotel ve středu krátce poté, co oblast střední Itálie zasáhla série zemětřesení. Záchranáři navzdory velkému vyčerpání hodlají v pátrání dále pokračovat, a to dokud nebudou nalezeni všichni pohřešovaní.

Vždycky je naděje, že najdeme více lidí naživu, protože i když už neslyšíme hlasy, stále mohou být lidé uvězněni za nebo pod betonovou zdí, která nám můžebránit je slyšet.
Enrica Centiová
mluvčí italské alpské záchranné služby

„Jsme vyčerpaní, nespali jsme tři dny, ale zůstáváme pozitivní, odvedeme lidi zpátky domů,“ řekl Alessandro Massa, jeden ze záchranářů. Při ručním odstraňování sněhu a suti občas uniká pára, což je důkaz, že vespod jsou ještě vzduchové kapsy, což dává naději, upozornil Massa.

 V noci se podařilo z hotelu Rigopiano vyprostit dvě ženy a dva muže. Záchranáři se k nim prokopali pomalým tempem z obav, aby nezasypali vzduchové kapsy, které ve zřícené stavbě zůstaly.

V pátek byly zachráněny čtyři děti a jedna žena. Záchranáři zjistili, že pod troskami je nejméně deset živých lidí. Další dva muže zachránilo to, že byli v době pádu laviny mimo hotel.

V noci na sobotu byla také vytažena těla dvou mrtvých žen a ráno pak mrtvého muže, což zvyšuje počet nalezených obětí neštěstí na pět. Dva mrtví byli odvezeni už dříve.

Hotel Rigopiano zavalený lavinou
Zdroj: Reuters

Z trosek jsou prý slyšet hlasy

Italské sdělovací prostředky oznámily, že v noci byly z trosek slyšet hlasy, ale je prý obtížné určit, kde přesně lidé jsou. Záchranáři ale tuto informaci nepotvrdili. Jejich mluvčí Luca Cari řekl, že práce budou pokračovat ve dne v noci, dokud nebudou nalezeni všichni, kdo v hotelu byli.

Na místo se první záchranářský tým dostal ve čtvrtek brzo ráno, vyproštění jsou převáženi vrtulníky do pobřežního města Pescara, kde čekají příbuzní.

Střední Itálii postihlo nejen zemětřesení, které udeřilo ve středu o síle více než pěti stupňů, ale také silné sněžení a mráz, což mnohé vesnice zcela ochromilo. V oblasti Abruzza je třeba provádět rozsáhlé záchranné operace a uvolňovat silnice. Civilní obrana oznámila, že se našlo pět mrtvých.