Teherán: Záchranáři hloubí tunely, aby se dostali k uvízlým pod troskami zřícené budovy

V Teheránu pokračuje pátrání po lidech, kteří mohou být pod troskami výškové budovy, jež se zřítila při čtvrtečním požáru. Podle íránských médií záchranáři hloubí z okolních domů tunely, aby se dostali do sklepních prostorů pod zřícenou budovou. Íránští představitelé oznámili, že se stále pohřešuje 25 lidí, dvacet hasičů přišlo při neštěstí o život, uvedla státní televize.

Budova Plasco, postavená v Teheránu v 60. letech, začala ve čtvrtek ráno hořet a krátce potom se zhroutila. Bylo v ní nákupní středisko a asi pět set krejčovských dílen. Podle médií uvnitř bylo množství chemického materiálu, z trosek stále stoupá dým, což podle hasičů znamená, že pod troskami stále hoří.

Saíd Šaríf Záde z hasičského sboru řekl, že budova měla dvě podzemní patra, k nimž byly prokopány dva tunely. K lidem, kteří mohli v tomto prostoru uvíznout, se zatím záchranáři nedostali.

„Policie obdržela zprávy o 25 osobách, které se pohřešují. Vyzýváme obyvatele, aby nahlásili případné zmizení členů svých rodin, kteří pracovali v budově Plasco,“ citovala televize jednoho z policejních představitelů.

Íránská agentura IRNA v pátek oznámila s odvoláním na nejmenovaný ale informovaný zdroj, že je pod troskami uvězněno 23 hasičů a zřejmě také čtyři novináři. Při neštěstí bylo zraněno 84 lidí, z nichž 33 je stále v nemocnici. Jeden ze zraněných požárníků svým zraněním v nemocnici podlehl.

Podle záchranářů práce komplikuje zima – teplota se pohybuje kolem nuly – a také kouř, který z trosek stále vychází. Někteří Íránci jsou z neštěstí v šoku a vyjadřují soustrast. Desítky občanů přišly darovat krev pro raněné.

Vydáno pod