Vondra: Obama předává Trumpovi Ameriku, která má méně autority a méně vlivu

Působení Baracka Obamy v mezinárodní politice během jeho osmi let v Bílém domě hodnotí někdejší český velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra kriticky. „Nekonzistentnost je to klíčové slovo, kterým bychom ho mohli charakterizovat jako aktivního či neaktivního prezidenta v zahraniční politice,“ uvedl Vondra v pořadu Interview ČT24, jehož byl čtvrtečním hostem.

Obama podle mého soudu vyrobil Putina jako velmi výrazného hráče ve světových záležitostech, který zneklidňuje na různých místech.
Alexandr Vondra
bývalý velvyslanec ČR ve Spojených státech

Zmiňovaná nekonzistentnost měla podle Vondry dopad na celkový obraz Spojených států ve světě, ve kterém už nepožívají takové autority jako dříve. „USA třeba dělaly i chyby, ale byly silným hráčem,“ vysvětlil exministr zahraničí a obrany, jenž upozornil na to, že Obama svému nástupci předává Ameriku s menší autoritou a vlivem.

„Patrné je to zejména v tzv. třetím světě. Kupříkladu Blízký a Střední východ jako tradičně krizová oblast, kde se Američané angažovali, ať už dobře nebo špatně, ale prostě se angažovali tak, aby to nepřerůstalo v krizi, která ohrožuje ostatní,“ zdůraznil Vondra s tím, že zejména po rychlém stažení jednotek z Iráku zanechal Obama právě tuto oblast ve stavu, kdy „nás skutečně začíná vážně ohrožovat“.

Bývalý poradce Václava Havla vyčítá odcházející hlavě USA i neúspěšný pokus o tzv. reset vztahů s Ruskem. „Zapomněl přitom na jednu věc, a to že zahraniční vztahy jsou většinou transakční záležitostí, že to je 'něco za něco' – a on tu protihodnotu nedostal nebo si o ni neřekl,“ poznamenal Vondra ke vztahu mezi Washingtonem a Moskvou. 

Interview ČT24 s Alexandrem Vondrou (zdroj: ČT24)

Zároveň připojil svou domněnku, že Kreml dokázal šikovně využít americké slabosti pod Barackem Obamou. „Tam, kde Obama vyklidil pole a vytvořil jakési vakuum, tam do toho prostoru vstoupili Rusové. V Sýrii, teď v Libyi a nemluvě o Ukrajině a východní Evropě,“ řekl někdejší velvyslanec ČR v USA.

Nová strategie vůči Kubě? Ukáže čas, zda se risk vyplatil

Podle Vondry si pozitivnější hodnocení zaslouží Obamovo první funkční období, kdy se mu podařilo dostat americkou ekonomiku ven z finanční a hypoteční krize. K důležitým momentům druhé periody patřila dohoda o íránském jaderném programu a normalizace vztahů s Kubou. Teprve budoucnost odhalí, zda byly tyto diplomatické počiny šéfa Bílého domu opravdovým krokem správným směrem.

„Kubu považuji za otevřenou věc. Obama zde provedl riskantní krok a vsadil na to, že politika 'engagementu' bude změnám na Kubě více ku prospěchu věci než tuto zemi držet v nějaké izolaci. To se může projevit jako efektivní strategie, ale ukáže to až čas,“ uzavřel Vondra.

Vydáno pod