Věřící si připomněli křest Ježíše Krista. V Rusku se koupali pod širým nebem

Horizont ČT24: Svátek Křtu Páně v Rusku (zdroj: ČT24)

Křesťané slavili svátek Křtu Páně. Připomínají si tím křest Ježíše Krista Janem Křtitelem v řece Jordán. Svátkem končí liturgické období Vánoc. V mnoha zemích, kde se věřící hlásí k pravoslaví, jsou oslavy spojené s očistnou koupelí pod širým nebem. Tradice je silná především v Rusku.

Křesťané věří, že v den Ježíšova křtu získává všechna voda na planetě zázračné vlastnosti. Pravoslavní proto podstupují očistnou koupel - jsou přesvědčeni, že v tuto chvíli mohou vstoupit do mrazivé vody bez zdravotních následků. 

Jako první ale k otvoru v ledu vysekaném do tvaru kříže přichází duchovní a vodu posvětí. Mnohdy je také prvním, kdo do ledové lázně vstoupí. Na rozdíl od laických věřících se třikrát ponoří oblečený.

„Celý tento proces je blahodárný, očistný, obnovující, osvěcující. Víc už o těch vlivech nemusím říkat,“ podotkl pravoslavný duchovní Grigorij Smolenskij, který koupel absolvoval už po pětadvacáté.

Svátek Křtu Páně ve městě Pereslavl-Zalesskij v Jaroslavské oblasti
Zdroj: Maxim Šemetov/Reuters

Teplota vzduchu minus pět, teplota vody plus dva. Zájem lidí o koupel je tak velký, že někteří musí i minuty čekat v plavkách na břehu, než se mohou do vody ponořit. Věřící i čekání v mrazu berou jako součást tradice. Letos je podle nich navíc oproti jiným rokům docela teplo.

„Teď je tady ještě málo lidí. Vzpomínám, že jsme ve frontě od konce rybníka stáli už od jedenácti a na řadu jsme se dostali v půl jedné. A to jsme tady ještě stáli dvacet minut jen s ručníkem,“ říká Gleb, jeden z věřících. „Zahřívá nás adrenalin i víra. Vše je tedy v pořádku,“ dodává už z vody Nikita.  

Koupel absolvují desetitisíce věřících

Vstup na zamrzlou plochu řídí policisté, aby na ní nebylo příliš lidí najednou. U otvoru v třiceticentimetrovém ledu jsou navíc celou dobu záchranáři a zdravotníci. Na břehu zase vyhřívané stany sloužící jako šatny.

„Po koupeli je potřeba se dosucha utřít a dát si teplý nápoj, který vaříme v polní kuchyni,“ konstatuje Oleg Rakunov, náčelník Správy severomoskevské oblasti z Ministerstva pro mimořádné situace.

Jen v hlavním městě je takových míst přes šest desítek. V celém Rusku se do chladných vod ponoří během 24 hodin desetitisíce věřících.